Willie Nelson

'American Classic'

22.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Naklon do poda starom liscu countryja, ali postoji vrijeme kada treba stati na loptu. Za Willieja je to vrijeme bilo prije snimanja ovog albuma

Prije desetak godina, Rod Stewart uspio je osvojiti američko tržište svojim izvedbama klasičnih američkih hitova 'The Great American Songbook' i od tada do danas već je stigao do 'Vol. IV' dok je čitav niz američkih pjevača shvatio da su obrade klasičnih američkih hitova jednostavno osuđene na uspjeh i fantastičnu prodaju takvih albuma.

No nije Rod Stewart otkrio toplu vodu iako je to postao trend posljednjih deset godina. Willie je 1978. snimio album 'Sturdust' na kojem je također obradio klasične američke pjesme u svom stilu zasjevši tada na prvo mjesto Billboardove ljestvice country albuma i prodavši fantastičnih pet milijuna kopija, a osvojio je i Grammy za najbolju country mušku vokalnu izvedbu.

Oni skloniji liku i djelu Willieja Nelsona slažu se da je album 'American Classic' nastavak 'Sturdusta' iako je od tada prošlo punih 20 i sitno godina, no nekih sličnosti ima samo što Nelson danas ima 76 godina i glas mu zbog normalnih bioloških razloga podrhtava. Dojam koji ostavlja ova pjesmarica uspomena kroz glas poznatog country odmetnika više je asocijacija na prolaznost života i starost, a ne toliko na njegov talent, karijeru i slavu.

Na albumu su gostovale dive Norah Jones i Diana Krall dajući svojstveni pečat svojim glasovima i dodir džeza koji je prisutan od početka do kraja ovog albuma u čijoj su realizaciji Nelsonu pomogli između ostalog i neki džezeri kao što je pijanist Joe Sample.

'American Clasic' ima svoj jedinstveni šarm i podsjeća na neko prošlo svršeno vrijeme, ali baš i ne obara s nogu.

Ocjena: 7/10

Izdavač: EMI/Dallas Records