AKC ATTACK

999 - legende '77 londonskog punka u Medici

12.11.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Londonski punk band 999 (broj hitne službe u V.Britaniji), osnovan 1977. godine, na samom početku neviđene glazbene revolucije, ili bolje reći groznice, kojom su Sex Pistols, kao pioniri glazbenog nihilizma i dekonstrukcije tadašnjeg pompoznog stadionskog rocka zarazili cijelu jednu generaciju, zahvaljujući ekipi AKC Attack u Medici, po prvi će puta zasvirati i pred hrvatskom publikom. Za razliku od gomile ostarjelih revival punk bandova toga doba, koji na staroj slavi i razvodnjenim svirkama pokušavaju prikupiti još pokoji dinar prije mirovine, 999 zvuče svježe i žestoko kao i prije 35 godina

Gitaristi Nick Cash (pravog imena Keith Lucas) i Guy Days svoje prve glazbene korake napravili su u Kilburn and the High-Roads, 'pub-bandu' legendarnog Iana Durya. Nakon 2 studijska albuma Kilburna, Ian Dury krenuo je dalje, i ustrojio kultne The Blockheads, a gore spomenuti dvojac udružio snage s novom ritam sekcijom, Jon Watsonom na basu te Pablo LaBritainom na bubnju i 999 je krenuo svojim putem. I tim putem, u gotovo neizmijenjenoj postavi šibaju već više od 35 godina, što ih ne čini uopće manje atraktivnim – vjerovatno i zato što su počeli tako mladi da još uvijek sviraju svoj pop-punk koji vuče na pogo živo i razigrano kao i prvog dana

Izdali su od tada 12 studijskih albuma i bezbroj singlova koji nikada nisu dosezali neku značajniju popularnost, ali njihovi live nastupi od samih su početaka prave eksplozije klupske punk energije. Uz reputaciju odličnog koncertnog banda, 999 je svoje mjesto u povijesti engleskog punka osigurao upravo singlicama koje su oduvijek nezaobilazne na gotovo svim punk kompilacijamana.

Ipak, gomila odličnih stvari, snimljenih gotovo bez ikakve produkcije poput 'I'm Alive', 'Nasty, Nasty', 'Emergency', 'Hollywood' ili 'Homicide' bendu nije donijela ni prodaju ni popularnost već šestogodišnju pauzu između '87 i '93. Na mjesto basiste dolazi Arturo Bassick iz The Lurkersa i 999 se vraćaju koncertima gdje su uvijek imali snažnu podršku publike što traje i dan danas.

Kao podrška, zagrebačku publiku će za 999 zagrijati domaće snage, 2 zagrebačka banda, No More Idols, disko-pankeri čija je glazbena filozofija jednostavno tjeranje na ples te što brži i dalji bijeg od politike i utabanih kvazianarhističkih prenemaganja, dok će pankrolleri Abergaz ubaciti u malo žešću i siroviju verziju sličnog, antipolitičkog afiniteta. Attack vrata otvara u 20:30h a koncert počinje već u 21 sat.

999 - neumorni pop-punkeri