STOJEDINICA U TVORNICI

30. rođendan radija na kojem su odrasle generacije

09.05.2014 u 06:00

  • +11

30 godina Radija 101

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Koncertima u Tvornici kulture, kultni zagrebački Radio 101 proslavio je 30. rođendan. Kroz eter ovog radija prodefilirale su brojne generacije novinara i radijskih voditelja i odgojile generacije i generacije slušatelja. Picksiebneri, Boa, Vatra, Zoran Predin, Kawasaki 3P i Psihomodo pop, svojim nastupima uljepšali su večer '30 godina drugačijeg' Radija 101

'Želimo da Stojedinica ide dalje. Nesalomljivi duh mladosti satkan u Stojedinici u ovih 30 godina jamstvo je još 300 godina njezina postojanja', uvodne su riječi gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, koji je na taj način otvorio večer proslave.

Picksiebneri su prvi u nizu bendova kojima je pripala čast nastupiti na pozornici Velikog pogona. Od samih početaka vjerni svom izričaju - kombinacije country, blues i rock elemenata, ovi 'dečki u tregericama' otvorili su koncertnu večer pjesmom 'Kandidati' s albuma 'Skladište duhana', a tijekom svog nastupa, tvorničkoj publici priuštili su kratak presjek svojih najuspješnijih pjesama u dosadašnjoj karijeri pa smo mogli čuti hitove poput 'Bolje grob nego job', 'Erik trkaća svinja', 'Stari momci' i brojne druge u ovom 'kratkometražnom' nastupu. Sve željne 'dugometražnog' nastupa Picksiebnera, članovi benda pozvali su na veliki koncert koji će se održati 30. svibnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru

Netom nakon izvedbe Picksiebnera u country western maniri, koji su i više nego dobro zagrijali okupljeno mnoštvo u Tvornici, na pozornicu se penju zagrebački art rokeri - Boa. Rođendansko slavlje Stojedinice ovaj šesteročlani sastav započeo je hitom 'Milion' s debitantskog albuma, objavljenog sada davne 1982., i već u drugom trenutku izvodili pjesmu 'Protiv struje' - singl s aktualnog albuma 'Indigo'. Boa je u kratkom nastupu, nalik na prethodni Picksiebnera, okupljenoj publici isporučila plejadu starih i novijih hitova kojima je zavrijedila titulu specifičnog benda s težinom angažmana u koji daje najviše umjetničkih poriva.

'Prije svega, Radiju 101 čestitam njegovih 30 godina. To je radio na kojem su odrasle generacije i koji je uvijek bio nekako kontra, a opet je donosio nešto novo, urbano i drugačije. Imao je muda reći ono što treba u trenucima kada ih mnogi nisu imali. Drago mi je da smo večeras jedna od svijeća na njihovoj torti', ukratko je prokomentirao Ivan Dečak, frontmen Vatre, čiji je bend s nastupom krenuo odmah nakon Boe. U vidno dobrom raspoloženju, Vatra je otvorila nastup velikim hitom 'Tremolo' koji izvode s Damirom Urbanom, a koji je 2012. nagrađen Porinom za najbolju suradnju. Članovi benda Vatra nisu propustili priliku prigodno zapjevati 'Sretan rođendan' Stojedinici u čast, kao i priliku da izvedu aktualan singl 'Tango' koji trenutačno hara domaćim radijskim postajama, a koji će se naći na njihovu nadolazećem albumu čiji se izlazak očekuje do kraja godine.

'Moramo znati da je uspjeti relativno jednostavno, ali održati se 30 godina - to je težak posao. Ja mislim da je Radio 101 sačuvao svoje lice i da glazba koja se čuje na njemu zadržava razinu u poplavi raznoraznih moda i trendova. Znaju raditi sa svojom arhivom i unositi novosti na jedan kvalitetan način, tako da mi je drago da sam gost Radija 101 i ovom prilikom bih uputio 101 poljubac redakciji i, naravno, slušateljima', izjavio je Zoran Predin, slovenski glazbenik i književnik, nekada frontmen Lačnog Franza, a danas uspješan solo izvođač u svim svojim inačicama, kao i kad se nalazi sam na bini u prepunoj Tvornici kulture. Ovaj majstor riječi i melodije otvorio je nastup pjesmom 'Danas ja, sutra ti', koja je svoje mjesto našla na albumu 'Kosa boje srebra', a kojom je sinoćnje rođendansko slavlje Stojedinice krenulo u nešto laganijem tonu.

U prepunoj Tvornici sinoć se našao i Aljoša Šerić, bivši frontmen Ramireza, a sadašnji frontmen Pavela koji nije nastupom uveličao sinoćnju proslavu, ali je iskoristio priliku da i sam kaže par riječi o Radiju 101: 'Ja sam odrastao na Stojedinici i žao mi je što su se dogodile te neke perturbacije. Kapital je ušao, veliki, očajni kapitalizam i naravno da se Stojedinica bila prisiljena promijeniti. Je li se promijenila na bolje ili na gore, to će vrijeme pokazati, ali nadam se da je ovo prvo. Moramo biti svjesni toga da živimo u vrijeme formatiranih radija i da jednostavno onaj modalitet funkcioniranja kakav je imala Stojedinica osamdesetih ili početkom devedesetih godina nije održiv.'

Nakon nastupa Zorana Predina, pozornicu su okupirali članovi benda Kawasaki 3P koji su već s prvim taktovima svojom mješavinom punk/reggae/ska rifova raspametili publiku u prepunom Velikom pogonu. Dečki iz Kawasaki 3P-a za rođendansko slavlje Stojedinice odsvirali su svoje najpoznatije hitove, pa smo sinoć mogli čuti 'Niskarastaman', 'Ni da ni ne', 'Mupov-sku', 'Putra madre', 'Snifa san glu', kao i 'Loš, zao' - najavni singl 3. studijskog albuma koji izlazi u listopadu ove godine, a publika u Tvornici je sinoć bila prva koja je doživjela njezino premijerno izvođenje.

Čast da zatvori koncertnu večer u Tvornici pripala je Psihomodo popu - bendu koji je i sam nedavno proslavio 30 godina uspješnog djelovanja velikim koncertom u Domu sportova. 'Želimo da nam još dugo budeš tak lijepa i mlada', riječi su neponovljivog Davora Gobca upućene Stojedinici nakon izvođenja pjesme 'Supstance' s aktualnog albuma 'Čiribu čiriba'. Zatim je uslijedila 'Bejbi', singl s novog albuma, koji je nedavno dobila i videospot i značajno mjesto u hrvatskom radijskom eteru. Ovih par friških pjesama Psihomodo Pop presijekao je nešto starijom 'Zauvijek (nema nje)', 'Ona odlazi', a onda je došao red na mladu 'Donnu' i nešto stariju 'Fridu'. Kraj koncertne večeri Gobac i članovi benda Psihomodo pop završili su hitom 'Ja volim samo sebe'.

Za dobru atmosferu između koncerata i nakon njihova završetka pobrinuo se dugogodišnji djelatnik, glazbeni urednik i voditelj Radija 101 - Slavin Balen za DJ pultom Malog pogona.