LJETNI SOUNDTRACK

20 stranih pjesama za ponijeti na more

12.07.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Nešto za plažu, nešto za tulume i ponešto za odmor uz zalazak i izlazak sunca – esencijalni ljetni glazbeni paket je pred vama!

Kao i svake godine, preporučujemo vam 20 pjesama za ljetne praznike, po malo od svega za svakog ljubitelja glazbe – od klasičnih plesnih '4 to the floor' ritmova kakve ljudi najviše povezuju s ljetnim tulumarenjem, preko materijala za ljubitelje usporenijeg hip hop i R&B plesa, do naslova za fanove rock and roll ljetovanja te sanjare koji vole eterično, sporo i romantično ljeto.

Zagrijte mp3 playere...

Tuc-tuc na plesnom podiju:


GROOVE ARMADA, 'TIME AND SPACE'

Vrijeme i mjesto manje su važni, kažu, ako je društvo dobro i ako je glazba na mjestu. A ova je pjesma itekako na mjestu. I u vremenu. Fino zagrijavanje uz jednu od rasplesanijih stvari s novog electro zaokreta čuvenih magova plesne glazbe Groove Armada.



KELIS, 'ACAPELLA'

Isti je zaokret napravila i Kelis, nekada R&B diva, a danas rasplesana electro i house pjevačica, čiji je novi album 'Flesh Tone' nakrcan zvijezdama elektronske glazbe. Za ovaj je biser odgovoran nitko drugi doli kralj ljetnih partyja David Guetta, koliko i sama Kelis sa svojim prepoznatljivim glasom. Neka tulum počne!


SPANKERS, 'SEX ON THE BEACH'

Pitate se otkuda je Pitbull popalio ideju za svoj veliki 'meet me at a hotel, la la la la la' hit? Evo izvornika. Trubice su tu, kao jednaka količina debilane s pijanim uzvikivanjem naziva alkoholnih pića, ali dok držite koktel iz naslova u jednoj i dijelove tijela plesnog partnera u drugoj ruci, to je upravo ono što tražite, zar ne?


EASYTECH, 'I'M THE SEXY GIRL (CHERRY COKE REMIX)'

Ulazimo u nešto tvrđi teren – ne samo da je ritam postao masniji i slasniji, grublji i opakiji, već je i lirika otišla u nešto tvrđem pravcu... Samo za starije od 18 godina, ali i sve one koji se takvima osjećaju.


SIDEKICK - DEEP FEAR (PHOBIA CLUB MIX)

Nakon hedonizma, vrijeme je za lagano smirivanje strasti, ali to ne znači i odlazak iz zadane bpm-aže na koju ste taman navikli svoje tijelo i um. Ovo je pravi, duuuuboki ljetni house, savršena ekskurzija u same dubine ritma i basa.


Trljanje na plesnom podiju:

TRINA FEAT. LADY SAW & NICKI MINAJ, 'DANG A LANG'
Girl power na jednom mjestu – R&B verzija 'Seksa i grada', s tri najpoznatije heroine seksipilnog repanja, od starije garde (Trina), preko starije jamajčanske legende (Lady Saw), do nove provokativne zvijezde Nicki Minaj. A o čemu će one zajedno ako ne o muškim spolovilima...


USHER FEAT. NICKI MINAJ, 'LITTLE FREAK'

Baš kao što spoj Ushera i Nicki Minaj ne može biti ni o čemu drugome osim o seksu. Naslov govori sve, a sama pjesma i još malo toga – savršen materijal za 'grinding' na podiju, za one koji vole ljetovanje u širokim radije nego u kratkim hlačama te dodatnu vrućinu umjesto hlađenja iz zvučnika.


CHRISTINA AGUILERA, 'DESNUDATE'

Vratila nam se Christina, postala bionička žena i pritome snimila nekoliko zanimljivih, rasplesanih digitalnih electro'n'B pjesama na svom novom albumu 'Bionic'. Ovo je jedna od njih, s inspiracijom pronađenom u južnijim krajevima, ispod Rio Grandea.


CALI SWAG DISTRICT, 'TEACH ME HOW TO DOUGIE'

Možda nećete naučiti plesati, ali ćete barem pokušati slušajući jedan od novijih teen hitova sa scene koja je u posljednje vrijeme opsjednuta plesnim pokretima vezanima uz ritam i rimu. Sunčano, veselo pa čak i seksi, kad se fokusirate na ritam, a manje na rimu.

THE DREAM, 'SEX INTELLIGENT (REMIX)'

Spoooro. I vruće. Jako vruće. Mala škola R&B-ja trenutno najvrućeg producenta u žanru.


Pivo u parkiću:


THE LIKE, 'WISHING HE WAS DEAD'

Mlade i zgodne djevojke sviraju svoju verziju glazbe koju su prije pola stoljeća svirale neke druge mlade i zgodne djevojke, u sličnim haljinama, sa sličnom estetikom i poetikom. Dobra posveta zlatnim danima girl bend pop-rocka.


THE GASLIGHT ANTHEM, 'ORPHANS'

Najljetnije gitare 2010. godine možda baš i nemaju najoptimističniji tekst, ali melodija će vas držati na nogama čak i onda kada pomislite da se od umora i piva u želucu više ne možete dići sa stražnjice, a kamoli plesati kao manijaci.


TAKING DAWN, 'TIME TO BURN'

A kad smo već kod manijaka, što kažete na još jedan bend opsjednut erom kič-metala, koji se ponosno poziva na ostavštinu Skid Rowa? Taking Dawn nastavljaju tamo gdje su stali Steel Panther, samo s manje parodije, a više solaža. Osamdesete ne idu nikamo!


SICK OF IT ALL, 'A MONTH OF SUNDAYS'

Ako vam divljačko plivanje nije dovoljno za razgibati mišiće, možda pomogne divljačko moshanje? Bolovi u vratu su zagarantirani, no za neke ljude ljeto može biti samo hard core i nikako drugačije. Provjerite jeste li i vi jedan od njih, samo hrabro.


HANK WILLIAMS III, 'REBEL WITHIN'

Poslušate li refren, shvatit ćete da ovaj rock kauboj govori upravo o vašem ljetovanju – bez konja, ali s pankerskim duhom u svakoj sekundi nove himne prerijskog hedonizma.


Finale i doček zore:

ELUVIUM, 'LEAVES ECLIPSE THE LIGHT'
Romantični ste tip koji uvijek sanja o odlasku u Cafe del Mar prije nego na uznojeni ljetni rave party ili rokersku feštu? Dočekajte i proživite svoj tko zna koji po redu ljetni zalazak sunca uz ovaj lijepi komad ambijentalnog popa.


JACK JOHNSON, 'ONLY THE OCEAN'

Vratio se Jack Johnson, stari znanac sa surferskom daskom pod rukom. A o čemu će on ako ne o oceanu, životu i ljubavi? Sentiš sezone.


DRAKE, 'KARAOKE'

Nova hip hop/R&B atrakcija voli svoj hip hop/R&B snimati drugačije od većine kolega. Kad ne zvuči kao napušeno zaljubljeni romantik, voli zazvučati kao Sade. Taman za izležavanje i gledanje u zvijezde.


LINDSTROM AND CHRISTABELLE, 'HIGH AND LOW'

Vrh sanjarenja, zvuk ljetnog predvečerja te jedna od najboljih stvari za oprostiti se ne samo od jednog dana, već za oprostiti se od ljetnih praznika. Uz sjećanja na uspone i padove, s ovom ćete pjesmom ujedno i lakše dočekati sljedeće.


COHEED AND CAMBRIA, 'THE BLACK RAINBOW'

Kraj je ljetovanja, ispratimo ga prigodnom komadinom atmosferičnog, baladnog industrial-prog-rocka, s prigodnim stihovima: It's over, it's over...


+ bonus track

GUIDEO, 'MAD SAX'

Treba nešto slušati i pri povratku kući. Nešto što će vas podsjetiti na proživljeno ljetno ludilo, tvrdo, razigrano i melankolično u isto vrijeme.