KUPUJTE PAMETNO

Znate li zlatna pravila šopinga?

17.07.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Rijetko tko se nije našao u situaciji da se iz kupnje vratio praznih ruku nakon višesatne uzaludne potrage za 'onim' komadom odjeće ili pak u situaciji povratka iz šopinga punih vrećica i strašne spoznaje da je sve kupljeno krivo ili pak potpuno nepotrebno. U cilju prestanka gomilanja nepotrebne odjeće u ormarima i lakšeg pronalaska onog pravoga komada, donosimo vam zlatna pravila pametnog šopinga

Isprobajte nekoliko veličina
Prilikom isprobavanja odjeće u trgovini, u garderobu ponesite tri različite veličine istog odjevnog predmeta. Naime, veličine odjeće razlikuju se od proizvođača do proizvođača, ali razlikuju se i tkanine te ljetna i zimska odjeća. Jednostavno ignorirajte oznaku veličine te isprobavajte sve dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara, piše InStyle.com.

Prilikom kupnje cipela budite sigurni da vam baš ta veličina odgovara
Napravite popis
Kada znate što točno želite i krenete u planski šoping, spriječiti ćete sami sebe da kupite ono što vam je nepotrebno, smanjiti ćete uzbuđenje koje se javlja prilikom kupnje te racionalnije razmišljati.

Odjenite prikladnu odjeću
Prilikom šopinga komplicirana odjeća poput suknje, hulahopki, košulje ili pak visokih čizama na vezanja nije baš preporučljiva. Stoga, odjenite nešto udobno što se lako skida i ponovno oblači, kako bi isprobavanje prošlo bezbolno; uz to birajte nenametljivo donje rublje koje neće narušiti izgled odjeće koju isprobavate te stavite laganu šminku.

Kupujte sami
Odlazak u kupnju s prijateljima ili partnerom može biti jako zabavan te vam daje mogućnost i da čujete drugo mišljenje, no moć procjene je tada manja. Najbolji način da se usredotočite je taj da kupujete sami; lakše ćete procijeniti što vam dobro, a što loše stoji te što si možete priuštiti. Osim toga, vi ste ti koji će nositi kupljeno.

Ne pristajte na kompromise
Nakon što provedete sate lutajući šoping-centrom od trgovine do trgovine, velika je vjerojatnost da će vam se cijela potraga učiniti uzaludnom te ćete poželjeti kupiti bilo što, samo kako biste se riješili te muke i kako ne biste osjećali da ste uzaludno potrošili vrijeme. Usprkos svemu, ne podliježite želji da kupite bilo što, jer takav šoping obično završava povratkom u trgovinu.

Odjeću obavezno isprobajte
Unatoč tome što vam ni pomisao o ulasku u kabinu za presvlačenje nije draga, nemojte kupovati napamet. Ako vam se nešto na vješalici učini zanimljivim i intrigantnim, nemojte riskirati i kupovati napamet, već obavezno odjeću isprobajte. Prilikom isprobavanja odjeće nemojte se žuriti, dajte si vremena. U odjeći se prošećite, u ogledalo se pogledajte sa svih strana, pokušajte sjesti, čučnuti i tek onda donesite odluku.

Kupujte odjeću prave veličine
Čak i ako ste planirali smršaviti koji kilogram, ne kupujte manju i užu odjeću namijenjenu za vrijeme kada smršavite, osim toga, takva odjeća će vas samo učiniti vizualno jačima, više no što jeste. Nemojte zaboraviti, ideja je da dobro izgledate danas pa čak i ako imate koji kilogram više.

Kupujte ono što vam zaista treba
Život vaših snova možda obuhvaća haljine i vrtoglavo visoke potpetice, no ako svakodnevicu provodite češće u casual odjeći, glamurozna odjeća nije ono što vam treba. Veliki dio efekta da djelujete šik i fensi je u tome da se u odjeći prvenstveno osjećate udobno te da se odijevate u skladu sa svojim životnim stilom. Bez obzira koliko vam se sviđa, odjeća koja ne odgovara vašim navikama i svakodnevnom načinu života samo će skupljati prašinu u ormaru.

Ne zanemarujte modne dodatke

Haljinu isprobajte sa i bez čarapa, modnu kombinaciju sa i bez remena ili pak sa širokim i tankim remenom, a ne zaboravite i na cipele, bilo one ravne ili s visokim potpeticama. Odlična ideja je to sve isprobati sve u trgovini i na kraju se iz šoping vratiti s kompletnim stajlingom.

Vrijedi kupovati više istih komada odjeće
Gaćice koja vam savršeno odgovaraju, obična majica koja odlično naglašava vaš dekolte, haljina koja vas čini vitkima… Svi ti i slični odjevni komadi, ako su pristupačne cijene, vrijedi kupiti više komada odjednom. Isto pravilo vrijedi i prilikom kupnje grudnjaka. Dobar savjet je da kada pronađete grudnjak koji vam savršeno odgovara, kupite nekoliko komada, a preporučuje se kupnja grudnjaka u boji kože te bijeli i crni.

Kupujte ono što vam zaista treba i to u pravoj veličini
Izračunajte pravu cijenu odjevnog predmeta
Bitan čimbenik prilikom kupnje odjeće, osim cijene, je i broj puta koliko ćete taj komad nositi. Skupa mala crna haljina, a nosite je nekoliko puta, zapravo može biti jeftina, a haljina ukrašena animal printom kupljena na rasprodaji može biti jako skupa ako je odjenete samo jednom.

Mala pravila kupnje cipela
Prilikom šopinga obuće imajte na umu kako se stopala tijekom dana povećaju i do 20 posto, posebice nakon dugih šetnji ili trčanja. Kada isprobavate cipele, prošećite se po trgovini kako biste bili sigurni da vam veličina odgovara.

Odaberite pravu veličinu torbe
Prilikom kupnje torbe, razmislite o tome što obično nosite sa sobom te tražite modele s odgovarajućim pretincima. Za maksimalnu prilagodljivost potražite torbu s podesivim ručkama, a pretinci i džepovi će spriječiti da uporno kopate po torbi u potrazi za ključevima.

Vintage odjeća
Kada se radi o second-hand i vintage odjeći, dobro promotrite što je moguće popraviti i tek onda donesite odluku o kupnji. Izgubljeni gumbi se lako mogu zamijeniti novima, a potrgane zatvarače nije skupo zamijeniti, a ni odšiveni šavovi nisu veliki problem, a od odjeće lošeg ili sumnjivog mirisa odmah treba odustati.

Sezona šopinga
Znati kada je najbolje vrijeme za kupnju određenih komada odjeće, uvelike će vam olakšati posao, ali i uštedjeti novac. Kolovoz je najbolji za kupnju kupaćih kostima, a siječanj kao stvoren za potragu za novim kaputom ili toplom zimskom jaknom.

Važno pitanje
Prilikom kupnje na rasprodajama, prije nego što izvadite novčanik, zapitajte se biste li taj komad odjeće kupili i da nije na rasprodaji; ako je odgovor ne, nastavite dalje i krenite u potragu za nečim što vam stvarno treba i što vam se stvarno sviđa.