A GDJE SU NAJMIRNIJE

Znate li u kojim dijelovima svijeta bebe najviše plaču?

18.04.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Warwick u Velikoj Britaniji je pokazalo kako bebe u nekim dijelovima svijeta više plaču od svojih malih vršnjaka u drugim zemljama

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu The Journal of Pediatrics otkrilo je u kojim zemljama djeca najviše plaču.

Znanstvenici su napravili top ljestvice koje ukazuju na normalnu količinu plača beba u prva tri mjeseca života i analizirali nekoliko drugih istraživanja u koja je bilo uključeno 8700 beba diljem svijeta. Cilj im je bio analizirati koliko djeca plaču i postoji li neka zemljopisna poveznica kad je u pitanju plač.

Znanstvenici su otkrili da bebe plaču oko dva sata dnevno tijekom prvih šest tjedana, a trajanje plača se postupno smanjuje na oko sat vremena dnevno.

Ipak, uočene su određene razlike plakanja beba ovisno o zemljama.

Prema ovim rezultatima, bebe u Italiji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Nizozemskoj plaču najviše, dok su bebe u Njemačkoj, Danskoj i Japanu mirne bebe.

Dakako, bebe koja dolaze iz država s više plača, mučili su grčevi (kolike) koje se mogu prepoznati po tome da beba plače tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu.

'Bebe su vrlo različite po tome koliko plaču u prvim tjednima života', kaže jedan od autora studije Dieter Wolke. Istraživački tim je prikupio i podatke drugih studija dužini plakanja koje su obuhvatile skoro 8.700 mališana, rađenih na temu prevencije grčeva. U Britaniji je 20 posto beba između jedne i dve tjedna imalo kolike, dok je njegova prosječna zastupljenost u istom uzrastu 17,4 posto. U Kanadi je 34,1 posto beba imalo kolike u uzrastu od tri do četiri tjedna, dok je ukupan prosek 18,4 posto. S druge strane, istraživanje je pokazalo kako samo 5,5 posto beba u 3-4 tjedna u Danskoj ima kolike, a u Njemačkoj 6,7 posto beba pati od grčeva u 3-4 tjedna.

Dodao je i kako su ovi rezultati dragocjeni za pedijatre ali i roditelje.

'Nova tablica plača pomoći će zdravstvenim djelatnicima kako bi razuvjerili roditelje plače li beba u normalnom rasponu u prva tri mjeseca ili pokazuje znakove pretjeranog plača što može zahtijevati daljnju procjenu i dodatnu podršku roditeljima', kaže.

Jessica Joelle Alexander, koautorica knjige 'Danski način roditeljstva', rekala je za The Guardian da nije iznenađena rezultatima. 'Prva godina života djeteta smatra se jako važnim u Danskoj i to je drukčija perspektiva u odnosu na druge zemlje. Danski roditelji su mnogo manje pod stresom jer imaju odličan rodiljni i roditeljski dopust. Mlade majke su zato puno opuštenije. Budući da imaju više vremena za dijete, nisu opterećene oko posla i drugih obveza pa su manje pod stresom. Tu je naravno odmah i više kontakta, izgradnje bliskosti između mame i bebe - i naravno manje plača. A i danske bebe spavaju često na otvorenom', objasnila je danski 'recept za bebe' Alexander.