POUZDANI I LOJALNI

Znate li što vas čini dobrim prijateljem?

12.10.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Skloni ste misliti da ste uvijek vi krivi? Nema veze, to znači da ste bolji i lojalniji prijatelj

Ako trebate dobrog prijatelja, potražite nekoga tko je sklon osjećaju krivnje. Oni koji više osjećaju sram i grižnju savjesti, u prosjeku su najbolji prijatelji, pokazuje posljednje istraživanje.

Autori su napravili upitnik te testirali što bi ispitanici poduzeli u različitim slučajevima, a zatim mjerili stupanj njihovog osjećaja srama ili krivnje. Utvrdili su da su oni koji su kritičniji prema sebi puno pouzdaniji i brižniji prijatelji. Oni su također više suosjećajni, s više razumijevanja za tuđe stavove i različite poglede te se trude razumjeti posljedice svojih postupaka.

Prema rezultatima istraživanja Sveučilišta Carnegie Mellon, koje prenosi Daily Mail, biti sklon krivnji nije isto što i osjećati se krivim nakon što se učini nešto loše. Oni koji su skloni krivnji imaju negativne osjećaje prema sebi i prije nego što učine nešto loše. Tome su više sklone žene nego muškarci i stariji više nego mlađi.

Premda se odgovori značajno razlikuju u različitim skupinama ispitanika, istraživači procjenjuju da između 30 i 40 posto odraslih ima slab osjećaj krivnje. Spajajući nekoliko povezanih studija, znanstvenici su utvrdili da ljudi skloni osjećaju krivnje rjeđe čine neetične poslovne poteze, kao što su laganje ili prevara zbog vlastite koristi.

Oni su također manje skloni remećenju atmosfere na poslu i rjeđe su grubi prema suradnicima i klijentima.

'Mjerenje sklonosti osjećaju krivnje može biti djelotvoran alat u predviđanju koji pojedinci naginju neetičkom ponašanju na radnom mjestu i izvan njega', komentira Taya Cohen, koautorica studije.