MUČE MNOGE

Znate li ovih pet mitova i činjenica o prištićima?

05.10.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Vječna boljka teen populacije, ali i onih starijih, neizbježne su akne koje smo svi u jednom životnom razdoblju iskusili na svojoj koži. Donosimo vam pet najrasprostranjenijih mitova i činjenica o ovoj čestoj pojavi

Nažalost, akne nisu rezervirane samo za tinejdžere. Ovi dosadni ukrasi muče i odrasle, a s aknama su se borile (ili se još uvijek bore) i slavne ljepotice poput Rihanne, Avril Lavigne, Katy Perry, Victorije Beckham i Cameron Diaz, spomenimo samo neke.

Prisjetili smo se pet najrasprostranjenijih mitova i činjenica o prištićima

MITOVI O AKNAMA

1. Akne su produkt onoga što jedeš
Ovo je veliki mit. Hrana ne uzrokuje akne, a to su potvrdili i znanstvenici koji nisu našli nikakvu povezanost s prehrambenim navikama i nastajanjima prištića.

2. Izloženost suncu pomaže isušivanju i nestajanju prištića
Manja izloženost suncu može u početku poboljšati stanje s prištićima, no dulje izlaganje sunčevim zrakama zapravo zatvara pore na koži i uzrokuje začepljenja. Kada ste već izloženi suncu, vodite računa o nanošenja krema sa zaštitnom faktorom koje ne zatvaraju pore na koži kako se prištići ne bi proširivali.

3. Budući da akne ne spadaju u ozbiljnije oboljenje, ne postoji potreba da ih se tako tretira u praksi
Krivo! Akne mogu vrlo ozbiljno utjecati na mišljenje o sebi samima, što u konačnici rezultira padom samopouzdanja, a u ozbiljnijim slučajevima i depresijom.

 
4. Što više pereš lice svaki dan, velike su šanse da će akne polagano nestajati
Preporučljivo je da se lice s problemom akni pere samo dva puta dnevno kako bi se s lica uklonio višak masti i mrtvih stanica. Previše umivanja može iritirati problematičnu kožu i cijelu situaciju dodatno pogoršati. Preporučuje se prilikom umivanja koristiti blagi tonik za lice bez dodataka ulja i na bazi vode, dakle ništa agresivno.

5. Prekomjerno sušenje kože najbolji je način za sprečavanje širenja akni
Presuha koža uzrokuje još više akni. Svojoj koži uvijek moraš podariti i određeni iznos vlage. Korištenje preparata na bazi ulja ne preporučuje se.

ČINJENICE O AKNAMA

1. Nije dobra ideja istiskati prištiće kada se pojave na koži
Istiskanje prištića uzrokuje iritaciju i ožiljke. Većina akni će nestati same. Ako se akne zadržavaju dulje na koži, poželjno je posjetiti dermatologa koji će za tip kože i problem s aknama naći rješenje.

2. Uklanjanje šminke prije spavanja te izbjegavanje nanošenja teškog make-upa pomaže u rješavanju problema s aknama
Radije koristi mineralne ili kompaktne pudere, najbolje namijenjene problematičnoj koži. Spavanje s make-upom jedino može zatvoriti pore. Vodite računa o roku trajanja kozmetike koju svakodnevno nanosite, a dodatke poput četkica i kistova kojim nanosite make-up redovito čistite u blagoj sapunici kako bi koža dulje ostala čista i bez akni.

3. Biti svjestan onoga što muči kožu vrlo je bitno kako bi se na vrijeme zaustavilo daljnje širenje akni
Vodite računa o čistoći kose i držite je dalje od lica. Izbjegavajte 'prčkati', držati ruku ili određene predmete poput telefonske slušalice predugo na licu. 

4. Vrlo je bitno otuširati se nakon tjelovježbe ili jačeg fizičkog rada kako bi se akne kontrolirale
Ulje i znoj na koži može uzrokovati nakupljanje prljavštine i bakterija, što vodi nastanku akni.

5. Ne postoji univerzalni lijek za akne
No zato postoji velik broj tretmana koji služe sprečavanju nastanka i kontroliranju postojećih akni. Tretman može uključivati proizvode koji u sebi sadrže benzoil perokside ili salicilnu kiselinu kao aktivne sastojke proizvoda, a u nekim slučajevima dobit ćete i lijekove na recept koji pomažu u prevenciji akni.