najnovija studija

Znanstvenici upozoravaju: Previše kave dnevno utječe na volumen mozga i prijeti vam veća šansa za demenciju

25.07.2021 u 19:20

Bionic
Reading

Nedavno objavljena studija australskih znanstvenika pokazala je da osim dobrobiti umjerenog pijenja kave, pretjerivanje s napitkom može dovesti do značajnih poremećaja u ljudskom tijelu

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu Nutritional Neuroscience znanstvenici su na uzorku od 400 tisuća ispitanika u dobi između 37 i 73 godina prvenstveno analizirali učinke pijenja određene količine kave. Od svih ispitanika magnetnom rezonancom snimljeni su mozgovi njih 17.700 i to sa svrhom mjerenja veličine mozga nakon pijenja određene količine kave u vremenskom periodu.

Pojednostavljeno, znanstvenici su zaključili da što više osoba pije kave na dnevnoj bazi, vjerojatnije je da će mu se ukupni volumen mozga smanjiti. Konkretno, prema studiji ispitanicima se smanjio hipokampus, dio mozga zadužen za učenje i pamćenje, siva tvar, koja je zadužena za pokrete, pamćenje i emocije, te bijela tvar, uključena u funkcije razmišljanja, motoričke te ravnotežu.

Osim smanjenja mozga ispitanici koji su pili previše kave, imaju veću šansu za demenciju. Za usporedbu, prema podacima ove studije, osobe koje su pile šest šalica kave dnevno, imaju 53 posto veće šanse da dobiju demenciju od osoba koje piju samo dvije šalice kave dnevno.

Detalje studije možete pronaći na ovom linku.