SKLONIJI PRELJUBU

Znanstvenici otkrili kakvi muškarci češće varaju: Važnu ulogu igraju zanimanje i obrazovanje

26.09.2018 u 12:39

Bionic
Reading

Vjerojatnost za preljub veća je kod muškaraca koji imaju fakultetsku naobrazbu ili rade u kafiću. Rad u kafiću povećava šanse za preljub i kod žena, ali kod fakultetski obrazovanih žena vjerojatnost za preljub je manja, pokazuje analiza više od 200 tisuća parova koju su napravili švedski znanstvenici

Headhunting je drugo zanimanje koje se najčešće povezuje s mogućnošću preljuba.

Veća učestalost preljuba kod zaposlenih u ugostiteljstvu ili headhuntingu znanstvenicima je razumljiva jer oni provode više vremena s osobama suprotnog spola, no različit utjecaj visoke naobrazbe na mogućnost prevare kod muškaraca i žena zbunjuje ih i ne mogu pronaći odgovor zašto je to tako.

Želite li vjernog partnera, potražite ga među poljoprivrednicima, knjižničarima ili kemičarima, jer ova zanimanja prema studiji pokazuju najmanju vjerojatnost za preljub.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Stockholmu pratio je milijune parova iz Danske od 20 do 44 godine, koji su se vjenčali između 1981. i 2002. godine. Analiza podataka, za koju kažu da je prva takve vrste, pokazala je kako je kod oba spola vjerojatnost za preljub veća ako rade u uredu s više osoba suprotnog spola, ali je veća za muškarce.

Svi parovi obuhvaćeni analizom vjenčani su s partnerom suprotnog spola i aktivno su radili najmanje godinu dana. Tijekom 21-godišnjeg razdoblja, ustanovili su znanstvenici, razvelo se više od 215 tisuća parova.

Sklonost razaranju braka zbog spolne neravnoteže na radnom mjestu, prema ovoj studiji, dvostruko je učestalija kod muškaraca.

Studija koju su 2013. godine izradili na Occidental Collegeu u Kaliforniji pokazala je kako više radnih kolega suprotnog spola povećava šansu za nevjeru kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Dr. Caroline Uggla, glavna autorica studije Sveučilišta u Stockholmu, objasnila je za Daily Mail da postoji više čimbenika koji bi mogli utjecati na ove rezultate.

'Moglo bi se raditi o kulturološkim čimbenicima, da su razvod ili zamjena partnera prihvatljiviji muškarcima. Moguće je i da su muškarci okruženi mnogim ženama skloniji ugrabiti priliku nego žene okružene muškarcima', kaže Uggla.

Velika vjerojatnost da će visokoobrazovani muškarci počiniti preljub s kolegicom i ostaviti svoje partnerice, dok žene s visokom stručnom spremom nisu sklone varanju partnera, iznenadila je švedsku znanstvenicu jer je očekivala da će obrazovanje jednako utjecati na oba spola.

U izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2012. godine navodi se kako žene s diplomom prvostupnika imaju 78 posto veću vjerojatnost da im brak potraje najmanje 20 godina, dok je ta vjerojatnost za žene sa srednjoškolskom svjedodžbom iznosila tek 41 posto.

KAD NE IDE...

Razvodi poznatih Hrvata i svjetskih faca o kojima se pričalo

Pogledaj galeriju

Dr. Uggla moguće uzroke pokušava naći u činjenici da su muškarci izloženiji većem broju potencijalnih partnerica.

'Kad imate partnera u izobilju, mogućnost za zamjenu trenutnog partnera se povećava, a stabilnost veze je ranjivija', kaže dr. Uggla i dodaje da to vrijedi i za muškarce i za žene, ali je ta povezanost izraženija kod muškaraca i mijenja se s obrazovanjem.

Od 353 zanimanja obuhvaćenih studijom, u njih 267 zastupljen je gotovo samo jedan spol, pa je tako u građevinskoj industriji čak 92 posto muškaraca. Slično tome, tek 15,5 posto zaposlenih na području STEM-a (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) čine žene.

Radna mjesta na kojima su žene uglavnom brojnije od muškaraca obuhvaćaju novinare, učitelje, laboratorijske tehničare, terapeute, urednike, knjižničare, službenike za odnose s javnošću i prodavatelje osiguranja.

Svoju ulogu u riziku za razvode, otkrili su znanstvenici, igra i dob partnera pa su najveće šanse za aferu sa suradnikom, i kod muškaraca i kod žena, u dobi između 23. i 29. godine.

Pored toga, rizik od razvoda manji je oko 40 posto kod onih koji su u brak stupili nakon 40. godine, nego kod onih koji su se vjenčali između 16. i 22. godine.