kontinentalni turizam

Želite probati nešto novo? Ljetujte u Mađarskoj, nećete se pokajati!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mađarske su regije prepune prirodnih ljepota, gastronomskih poslastica i sportskih, kulturnih i inih događanja, pa se nećete pokajati ako već ovoga ljeta morsku obalu zamijenite mađarskim kopnom

Na spomen naše bliske susjede Mađarske većina će pomisliti na glavni grad Budimpeštu, jednodnevni ili vikend izlet i ništa više od toga. Međutim svatko tko baš tako definira ovu državu u mnogome će se prevariti. Naime, posljednjih godina mađarska vlada znatno je uložila u turizam, pa današnja država nudi puno više od tranzita i kratkog zaustavljanja. Mađarske su regije prepune prirodnih ljepota, gastronomskih poslastica i zanimljivosti pa se nećete pokajati ako već ovoga ljeta morsku obalu zamijenite mađarskim tlom. Pođite s nama na virtualnu turu kroz nekoliko mađarskih regija…

Regija Tokaj-Zemplén za ljubitelje vina i adrenalina

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

Zeleni krajolici, zanimljive građevine iznad i ispod zemlje, beskrajna prostranstva s pogledom na doline i brda… sve to odlike su regije na sjeveroistočnom dijelu Mađarske. Priroda koja oduzima dah i pruža vam nestvaran (da ne kažemo SF ugođaj), beskonačni vinogradi, stari dvorci samo su djelić onoga u čemu ćete moći uživati obiđete li Tokaj-Zemplén. Ova regija poznata je po stoljetnim vinarijama i vinskim podrumima iz kojih potječe vino aszú. Svi podrumi i vinarije otvoreni su za posjetitelje, a odlučite li se za obilazak, imat ćete priliku upoznati i vlasnike. Stanovnici ove regije njeguju zanimljiv običaj pa osobno upoznaju turiste, vode ih kroz vinograd i s njima degustiraju svoja vina. Nije neobično da će vam ponuditi i konak ili piknik, pa ako to doživite, prepustite se i uživajte u jedinstvenoj turi koju nećete morati dodatno platiti.

Tokaj je poznat i po mističnim turama kroz jedinu mađarsku prašumu, obilascima ruševina dvoraca, adrenalinskim parkovima, a iz ove regije (jer se u njoj spajaju dvije rijeke) možete poći i na riječno krstarenje.

Duhovna obnova u regiji Jura-Pannonhalma

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

Povijest i sakralnost, kulturni doživljaji i duhovna rekreacija – sve to možete pronaći kada posjetite ovu sjeverozapadnu mađarsku regiju. Grad Jura posjetitelje dočekuje svojim arhitektonskim, kulturnim i prirodnim bogatstvima, a u povijesnom gradu Pannonhalma turisti mogu uživati u pogledu na tisućljetni benediktinski samostan star tisuću godina. Riječ je o iznimnom povijesnom spomeniku Mađarske, crkvi i povijesnom centru, koji se nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. Udaljen je samo sat i pol vožnje automobilom od Budimpešte. Turisti željni mira i tišine tamo mogu uživati u jednoj od najbogatijih europskih samostanskih knjižnica, arboretumu i vrtu ljekovitog bilja te prošetati i do samostanskog vinskog podruma i destilerije lavande, koje će im pokazati benediktinski redovnici. Osim vina i bilja, redovnici proizvode domaću čokoladu, biljne losione i čajeve, a i hranu koju mnogi kritičari nazivaju – božanstvenom!

U regiji se nalazi i nekoliko toplica, a najpoznatije su Rába Quelle Thermal Bath and Spa s vodom i tretmanima iznimno visoke kvalitete i svijetom sauna na dva kata. Voda u ovim toplicama, ali i u još nekoliko drugih iz iste regije smatra se lijekom za degenerativne bolesti kostiju i zglobova te za kronične upalne probleme zglobova i mišića.

Balaton – aktivni turizam pod vulkanskim planinama

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

Ako volite aktivnosti na otvorenom, zaputite se do sjeverne obale gdje je krajolik iscrtan brežuljcima, planinama i dolinama. Nacionalni park Balatonsko gorje dom je nekoliko uzbudljivih planinarskih staza, izložbenih prostora i špilja te vidika s panoramskim pogledom na jezero koji oduzimaju dah.

Jezero Balaton proteže se na preko 77 kilometara u zapadnom dijelu Mađarske i posjetitelji koji dolaze iz Budimpešte mogu biti uz vodu za manje od jednog i pol sata ako putuju autocestom M7. Idealno je mjesto za cijelu obitelj, od najmanje djece do baka i djedova. Ovaj kraj poznata je destinacija za bicikliranje, pješačenje, ali i jedrenje koje ima dugogodišnju tradiciju na jezeru.

Oko Balatona možete otkrivati i podzemlje. Kako? Lako, čamcem se možete spustiti u zemaljske dubine i veslati niz uske podzemne tunele u jezerskoj špilji Tapolca ili poći na razgledavanje puno adrenalina u špilji Csodabogyós u gradiću Balatonederics. Zabave sigurno neće izostati!

Kulturni turizam u Debrecinu, zdravstveni u Hajdúszoboszlóu

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

Istočni grad Hajdúszoboszló već je dugo jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Mađarskoj. Gosti mogu uživati u ljekovitoj kupki čija je voda međunarodno prepoznata po pružanju vrlo učinkovitog liječenja muskuloskeletalnih poremećaja. Kompleks sadrži unutarnji spa Aqua-Palace, bazene na otvorenom i adrenalinski vodeni park s devet golemih tobogana i tzv. ekstremnom zonom, a također se ponosi najvećim umjetnim bazenom u srednjoj Europi.

Tek 20 kilometara od Hajdúszoboszlóa i dvosatne vožnje od Budimpešte nalazi se Debrecin. Taj grad ima veliko kulturno značenje za zemlju jer je služio kao povijesni centar pokreta protestantske reformacije u Mađarskoj (zato se često naziva 'kalvinističkim Rimom'). Riječ je i o jednom od najvažnijih sveučilišnih gradova u zemlji. Posjetitelje Debrecina dočekuju dobro očuvane ulice s trgovinama, lijepim trgovima i trgovačkim centrima punim cvijeća i fontana koji pružaju savršeno mjesto za ugodnu šetnju.

Debrecin je domaćin mnoštva događaja, kao i jednog od najživopisnijih događanja u Mađarskoj: godišnjeg cvjetnog karnevala (svake godine 20. kolovoza). Grad, rodno mjesto poznate kobasice debrecinke, svakoga rujna domaćin je i festivala ulične i klasične hrane ZAMAT, na kojem turisti mogu iskušati svu mađarsku gastronomsku ponudu na jednome mjestu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hello Hungary

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!