BRISANJE GODINA

Želite biti deset godina mlađi? Naučite što trebate mijenjati

01.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Eliksir vječne mladosti još uvijek nije pronađen. Međutim, otkriveno je kako duže možete izgledati mladi i tako se i osjećati. Za brisanje godina dovoljno je tek nekoliko promjena u načinu života

U mladosti nitko ne razmišlja o starosti. Ipak, ne bi se bilo loše podsjetiti da upravo u mladosti stvaramo temelje za produženu mladost i dobro zdravlje u starijoj dobi.

Kako ostati duže mlad? Na tu su temu napisane mnoge knjige. Svima je zajedničko to što navode da je za dužu mladost potrebna promjena načina života. Donosimo vam nekoliko smjernica koje vam u tome mogu pomoći.

Tjelovježba
Niste ljubitelj vježbanja? Kao motivacija može vam poslužiti znanstveno dokazana činjenica da vježbanje usporava starenje, ali i pomaže zdravlju. Žene koje vježbaju dva puta tjedno za samo dvije godine mogu smanjiti prisutnost masti u tijelu za 3,7 posto. Manje masti u tijelu rezultira boljim zdravljem, a razvoj mišića tijelu daje čvršći i mladenački izgled. Dobra je vijest i da nikada nije kasno za tjelovježbu. Trebate još motivacije?


Tjelovježba je dobra i za fizičko, ali i za psihičko zdravlje
Vitamin D
Ovaj čudotvorni vitamin smanjuje rizik od obolijevanja od različitih bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje. Osobe koje tijekom pet godina svakodnevno uzimaju 400 IJ vitamina D smanjuju rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i različitih karcinoma za sedam posto. Osim toga, vitamin D održava zdravlje vaših kostiju i pomaže im da dugo ostanu mlade.

Zdrav mozak
Kako biste si spriječili demenciju i Alzheimerovu bolest u starosti, počnite piti sok od jabuke. Istraživanje na miševima pokazalo je da samo dvije čaše soka od jabuke dnevno u mjesec dana smanjuju prisutnost proteina koji uništava moždane stanice. Upravo nedostatak tih stanica u kasnijoj dobi uzrokuje mnoge probleme. Sok od jabuke najbolji je prijatelj vašeg mozga.

'Ne' solariju i suncu, 'da' kremama
Najnovije istraživanje je pokazalo da je sve više mladih Amerikanaca ovisno o sunčanju. Međutim, to je istraživanje pokazalo i da sunce, ali i solariji, uzrokuju rak kože te prerano starenje. Stoga umjesto sunca i solarija odaberite kremu za samotamnjenje. Učinak je isti, ali je postupak zdraviji.

Žvakaće gume

Vjerovali ili ne, žvakaće gume smanjuju stres i poboljšavaju radni učinak. Istraživanje je pokazalo da žvakaće gume mogu smanjiti stres za 16 posto te smanjiti razinu kortizola. Uočeno je da ljudi koji žvaču imaju i bolje pamćenje. Znanstvenici smatraju da žvakanje potiče brži protok krvi do usta i mozga. Dakle, ono što se nekada smatralo nepristojnom navikom, danas pomaže pri smanjenju stresa.

Bojenje kose
Čin bojenja kose budi osjećaj avanture. Istraživanje je pokazalo da bojenje kose izaziva pozitivan osjećaj uzbuđenja. Nakon bojenja kose ispitanici su rekli da osjećaju veće samopouzdanje i privlačnost. Naveli su i da se osjećaju seksipilnijima. Boja nije bitna, ali su bitni osjećaji koje ovaj čin izaziva.

Jedno s prirodom
Znanstveno je dokazano da boravak u prirodi blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Otkriveno je i da šetnja prirodom te upijanje ljepota krajolika pomaže pamćenju. Neka vam stoga ne bude teško tu i tamo zaputiti se na izlet u prirodu. Na taj način obnovit ćete sebe i dobro se osjećati.