KUTAK ZA CURE

Želiš više samopouzdanja? Isprobaj ovo!

26.11.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Dosta ti je osjećaja manje vrijednosti koji te često muči? Samopouzdanje je nešto što se stječe cijeli život, pa nikad nije kasno poraditi na tome. Možda ti pomognu neki od dolje navedenih savjeta!

Manjak samopouzdanja sasvim je uobičajena pojava u tinejdžerskim godinama. Tad tijelo prolazi kroz bezbroj promjena, hormoni divljaju, raspoloženje se mijenja iz minute u minutu, a dobrom mišljenju o samome sebi nimalo ne pomažu ni stalne usporedbe s drugima (po našem mišljenju puno ljepšima, razvijenima, pametnijima, omiljenijima – slobodno ovdje nadodajte još nešto u tom stilu).

Mnoge slavne cure poput Shay Mitchell iz serije 'Slatke male lažljivice' ili Kelly Osbourne kao tinejdžerice nisu imale nimalo samopouzdanja, no vremenom su naučile zavoljeti sebe. 'Odrasla sam u sredini gdje su većinom svi plavokosi i plavooki, a ja sam odskakala. Koliko sam puta poželjela biti kao drugi. Moja baka mi je jednom rekla nešto čega sam tek kasnije postala svjesna. 'Biti drukčiji je prednost jer je to ono što te čini posebnim i izdvaja te iz mnoštva', rekla je Shay za Seventeen.

Samopouzdanje se neće stvoriti preko noći i to je proces na kojem treba raditi. Evo što ti može pomoći u tome:

1.Napravi popis ciljeva koje želiš ostvariti – no neka se radi o izvedivim zadacima kako se ne bi osjećala loše ako neki ne uspiješ ostvariti.

2. Nemoj se obazirati na zlobne komentare! Ako nikoga ne povređuješ svojim ponašanjem ili riječima, neka te ne zabrinjava to što drugi misle o tebi. Taylor Swift (22) svjesna je da iako ima puno fanova, ima i velik broj hejtera. Mlada američka pjevačica zato kaže da sada izbjegava čitati komentare o sebi na internetu jer je zbog zlih komentara prije jako patila.

3. Napravi reda u svojoj sobi! Znamo da ti se ovaj zadatak neće baš svidjeti, no ako znaš gdje ti se što nalazi, bit ćeš manje izložena stresu dok nešto panično tražiš ujutro prije škole ili kad se spremaš za dugoočekivani izlazak.

4. Potrudi se oko škole! Možda ti se to tako ne čini iz tvoje trenutačne pozicije, no stjecanje znanja vrlo je bitno za svaku mladu osobu. Pokušaj pronaći nešto zanimljivo u školskom programu, a ako imaš problema s gradivom, zamoli kolege ili profesore da ti pomognu. Sigurno ćeš se osjećati bolje jer imaš kontrolu u jednom aspektu života gdje si uspješna. A da ne spominjemo koliko ćeš tako u ova depresivna vremena razveseliti i svoje roditelje.

5. Razvijaj svoje talente! Pronađi nešto što voliš (ples, likovna umjetnost, sport, strani jezici...) i uključi se svim srcem u tu aktivnost. Osim što ćeš korisno utrošiti vrijeme, tamo ćeš zasigurno upoznati puno svojih istomišljenika.


6. Vodi brigu o svome izgledu! Ne mislimo pri tome na opsjednutost vanjštinom, već na to da se dobro osjećamo kad su uredni i dotjerani, ali s mjerom.

7. Izgradi svoj stil! Mnogi se često povode za trendovima ili onime što nose drugi. Zato probaj osmisliti stil koji će naglasiti tvoju osobnost. Naravno, to ne treba biti ništa isforsirano, već nešto što ti dobro stoji i u čemu se dobro osjećaš. Nije važno što će na tvoj stil reći drugi – ako si rokerica, gotičarka ili šminkerica, furaj svoj film.

8. Okruži se pozitivnim osobama! Ako te netko vrijeđa, ismijava ili tretira te bez imalo poštivanja, ta osoba ti nije prijatelj. Bolje je imati jednog dobrog i iskrenog frenda nego desetak fake prijatelja.

9. Izbori se za sebe! Nauči reći 'ne' iako misliš da bi to moglo udaljiti neke osobe. Moraš postaviti granice u odnosima s ljudima, ma koliko god to bilo neugodno.

10. Budi tolerantna prema ljudima koji su drukčiji od tebe! Kroz život ćeš sretati i upoznavati ljude koji su totalno različiti od tebe - zato zaboravi na stereotipe i predrasude. Nauči prihvaćati različitosti.