'CIGARETA' KROJ

Zbogom udobnim modelima; počinje vladavina ovih uskih, elegantnih hlača

04.04.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Nakon modne ere 50-ih i 60-ih, hlače cigareta kroja kao modni trend vratile su se početkom novog tisućljeća, no, kao što je slučaj s gotovo svakim trendom na modnoj sceni, doživjele su svoj vrhunac i kraj

Brojni brendovi i modni profesionalci posljednjih sezona prednost uglavnom daju vrećastim modelima hlača, opuštenog kroja i siluetama iz ludih 70-ih, no, po svemu sudeći, uske hlače i ravni krojevi kao njihova sušta suprotnost ponovno postaju privlačnima.

Ove su se sezone tako vratile hlače cigareta kroja. Ovaj bazični odjevni predmet idealan je za stvaranje capsule kolekcije u ormaru te se, uz jednako klasične sakoe, bijele košulje ili pencil suknje, ponovno smatra trendovskim komadom na modnoj sceni.

U krojenoj varijanti, stvorene od elegantnih tkanina kao dio odijela, često duge do gležnja, s visokim ili vrlo niskim strukom, hlače cigareta kroja savršene su za nošenje uz strukirani ili predimenzionirani sako, visoko rezane topiće i bluze, za kombiniranje uz salonke na petu ili tenisice, ovisno o prilici i osobnim preferencijama.

Hlače cigareta kroja na modnoj pisti

Nakon godina vladavine užih modela hlača, pripijena estetika kakvoj smo svjedočili početkom milenija odbačena je u korist opuštenijih stilova. Nekoliko desetljeća kasnije vodeći brendovi u svijetu mode ponovno su je prigrlili. Osim u kolekcijama za aktualnu sezonu, dominirala je i onima za novu sezonu jesen/zima.

Talijanska Prada predstavila je sužene verzije hlača cigareta kroja s visokim strukom i malim prorezom na gležnju, od vune i u neutralnim nijansama sive, ali i pastelnoj ružičastoj.

  • +37
Prada FW23 Izvor: Profimedia / Autor: / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Francuski Saint Laurent, s druge strane, predstavio ih je uparene s crnim stiletto štiklama i voluminoznim gornjim komadima s naglašenim ramenima u maniri 80-ih.

Na reviji Alexander McQueena za aktualnu sezonu pak dizajnerica Sarah Burton predstavila je hlače s vrlo niskim strukom, pritom se referirajući na prvu kolekciju britanskog dizajnera prikazanu 1993. u londonskom Ritzu.

  • +21
Saint Laurent Izvor: Profimedia / Autor: ZABULON LAURENT/ABACA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA