UMJETNOST U POKRETU

Zbog Pagani Huayre poželimo opljačkati banku

02.03.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Može li superautomobil biti umjetničko djelo? Naravno da ne može, ali samo zato što ima previše svrhe, što umjetnost, po jednoj od definicija, ne smije imati

Svrha Paganijevog novog superautomobila Huyyre je da nas raspameti i u najkraćem mogućem roku preveze od točke A do točke B. Premda se većina ljubitelja talijanske egzotične marke na objavu prvih fotografija nasljednice Zonde nije pretjerano oduševila dizajnom, većina se redom slaže u tome da automobil uživo izgleda mnogo bolje.

No čak i ako vas naličjem Huayra, što dolazi od južnoameričkog naziva za boga vjetra, ne oduševi, sumnjamo da ćete ostati ravnodušni na zvuk i performanse biturbo punjenog šestolitrenog V12 smještenog neposredno iza vozačevih leđa.

Motor koji Mercedesov AMG specijalno razvija upravo za Pagani istiskuje 700 KS i 1.000 Nm te ih na stražnje kotače prenosi putem sedmerostupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke. Juriš do 100 km/h, kažu u Paganiju, traje kraće od tri sekunde a maksimalna brzina iznosi više od 370 km/h.

Još da nam je milijun eura na računu pa da se uvjerimo iz prve ruke.