OPASAN TRETMAN

Zbog ovog više nećete poželjeti njezinu frizuru

06.11.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Nakon što je Jennifer Aniston skratila svoju poznatu frizuru doznali su se neki negativni učinci kontroverznog izravnavanja kose kojem se podvrgnula

Naime kosa Jennifer Aniston bila je uništena zbog čestog podvrgavanja takozvanom brazilskom ravnanju kose. Kontroverzni tretman je kombinacija formaldehida i keratina koji drže kosu ravnom do tri mjeseca. No stilist za kosu Oscar Blandi iz New Yorka, kojemu su klijentice Julianne Moore, Uma Thurman i sestre Olsen, upozorava da, iako je učinkovit, treba provjeriti u kakvom je stanju kosa i može li podnijeti tretman, rekao je za MailOnline.

'Tretman ne bih preporučio klijenticama koje konstantno boje kosu jer ona možda nije dovoljno snažna da bi ga podnijela. Mislim da bi trebalo testirati dio kose prije nego što se krene s tretmanom', rekao je Blandi.


Stilistica Vanesse Hudges i Rosario Dawson,Rachel Wood, tvrdi da tretman donosi više štete nego koristi.

'Nisu svi brazilski tretmani isti. Mnogi sadrže kemikalije koje oštećuju kosu i nisam iznenađena time da je Jen trebala skratiti svoju', otkrila je Wood. Stilistica kaže da bi se ona radije odlučila za uobičajene tretmane izravnavanja kose, a osim toga, spomenuti tretman je mnogo skuplji i stoji oko 300 dolara. Najpoznatiju frizuru pak, onu gospođice Aniston, prošli tjedan skratio je Chris MCMillan, frizer koji potpisuje i poznatu frizuru Rachel iz devedesetih.

'Nisam mijenjala kosu zbog uloge. Moja je kosa imala razne faze, ali nije dobro reagirala na brazilski tretman', rekla je Jennifer za Elle UK.

Inače, taj tretman nastao je u Brazilu 2005. godine i uključuje korištenje formaldehida. Tretman se sastoji od pranja kose posebnim šamponom koji otvara dlaku i priprema je za ravnanje. Zatim se primjenjuje takozvani lock-in i postavlja sušilo. Kombinirajući toplinu i formaldehid, emitiraju se pare koje mogu uzrokovati poteškoće s disanjem i krvarenje iz nosa. Osim toga, formaldehid je povezan s povišenim rizikom od raka, a ako dođe u neporedan dodir s vlasištem, može uništiti folikulu dlake i na tom mjestu više neće narasti nova.