MORTONOV NEUROM

Zbog omiljenih joj štikli kraljica Letizia trpi nesnosne bolove, a sada ju je dočekala nova dijagnoza

14.10.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Rijetke su prilike u kojima španjolska kraljica svoje besprijerkone stajlinge začini ravnim modelom obuće, a njezina ljubav prema visokim potpeticama, prema napisima španjolskih medija, sada je došla na naplatu

Kraljici Letiziji je dijagnosticiran Mortonov neurom - stanje koje utječe na živce u nožnim prstima i uzrokuje zadebljanje tkiva. Obično zahvaća treću i četvrtu metatarzalnu kost, a za posljedicu ima nesnosnu bol u tabanu. U slučaju španjolske kraljice, dijagnoza Mortonovog neuroma vrlo vjerojatno je rezultat čestog i dugotrajnog nošenja visokih potpetica.

Na kraljevskim angažmanima tijekom godine svoja izdanja najčešće zaokružuje salonkama u špic s dodatkom stiletto potpetice, dok espadrile na punu petu predstavljaju njezin omiljeni odabir u ljetnoj sezoni.

nikad ne griješi

U ovoj haljini je proslavila 50. rođendan i nije pogriješila: Kraljica Letizia plijenila je pozornost u zavodljivoj kreaciji

Pogledaj galeriju

Uz Mortonov neurom, kraljica godinama pati od još jedne bolesti - kronične metatarzalgije – koja se očituje iznenadnom pojavom boli u prednjem dijelu stopala i to obično za vrijeme aktivnosti. Riječ je o promjeni na malom živcu koji je smješten između trećeg i četvrtog nožnog prsta te prolazi ispod ligamenata koji spaja dvije kosti na stopalu. Zadebljanje živca je posljedica iritacije, traume ili pritiska i najčešće pogađa žene, a pretpostavlja se kako njezinom razvoju prethodi aktivno nošenje neodgovarajuće, to jest neudobne obuće, nošenje cipela s visokom petom ili one koja je preuska u prednjem dijelu stopala.

Zbog navedenog, kraljica Letizia redoviti je posjetitelj postolarske radnje što otkriva detalj podebljanog potplata na njezinim omiljenim salonkama u špic s dizajnerskim potpisom.