ČITAJTE DEKLARACIJE!

Zastrašujuće je što sve nalazi u kozmetičkim proizvodima

10.02.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Sve više ljudi kritički čita deklaracije, proučava i važe što unijeti u sebe, ali i koju kozmetiku upotrebljavati. I dok je za vegane uobičajeno da ništa životinjskog porijekla neće koristiti i drugi bi mogli razmisliti o tome kakve sve životinjske prerađene masti, žlijezde, otpatke mažu po licu i tijelu

Osim što je zbilja nevjerojatno da se od tih otpadaka radi kozmetika, treba svakako uzeti u obzir i činjenicu da su životinje ubijene na mučki i bolan način.

Donosimo vam listu koju je sastavila Ashlee Piper, žena koja stoji iza eko osviještenog bloga The Little Foxes, a iako nije potpuno iscrpna, donosi 11 skrivenih životinjskih sastojaka koje možete pronaći i u konvencionalnoj kozmetici. Proizvodi su skriveni naravno iza aliasa (konjski urin ne zvuči profitabilno).

Lanolin se dobiva iz lojnih žlijezda ovaca i visoko je alergen. Te ovce obično žive u nemogućim uvjetima, na jako visokim temperaturama kako bi se što više znojile, a nakon što postanu neupotrebljive, izvoze se i ubijaju. To je ukratko jedan znojan, iscrpljujući tužni život.

Aliasi pod kojim se krije lanolin su Aliphatic Alcohol, Cholesterin, Isopropyl Lanolate, Laneth, Lanogene, Lanolin Acids, Wool Fat, Wool Wax, Lanolin Alcohol, Lanosterols, Triterpene Alcohols, Lanothionine.

U kojim proizvodima se krije: U regeneratorima, proizvodima za njegu kože, kremastoj kozmetici kao što su ruževi.


Placenta Svi znamo što je placenta, a osušena placenta nekih životinja ima estrogena do razine toksičnosti. I nalazi se u nekoj kozmetici.

Aliasi: Placenta Polypeptides Protein, Afterbirth.

Gdje se krije: U hidratantnim kremama, losionima, šamponima, proizvodima za njegu kose.

Ostatci kostiju Samljevene kosti životinja obično se koriste u pastama za zube, a svrha im je poliranje i dodatak kalcija kako bi pojačali formule.

Aliasi: Meal, Abrasive.

Gdje se krije: U pasti za zube, vitaminima, hrani za ljubimce.

Cistein
Aminokiselina koja se dobiva iz pačjeg perja, konjske dlake i životinjskog urina.

Aliasi: L-Cysteine, Cysteine, Cystine, L-Form.

Gdje se nalaze: U proizvodima za njegu kose, u proizvodima za zacjeljivanje rana, hidratantnoj kozmetici, nekoj hrani

Estradiol
U nekim proizvodima je urin životinja, u nekima urin, vjerovali ili ne, skotnih kobila.

Aliasi: Estrogen, Conjugated Estrogens, Premarin

Gdje se nalazi: U kontracepcijskim pilulama, lijekovima koji se uzimaju u vrijeme menopauze, nekim kremama.

Karmin Crveni pigment dobiva se iz kukaca kornjaša. Naime, nakon što ih se stavi u kipuću vodu i dehidrira, drobe im se oklopi. Oko 70.000 ovih kukaca ubije se kako bi se proizvelo pola kilograma ove crvene boje.

Aliasi: Cochineal, Carminic Acid, Dactylopius Coccus Extract

Gdje se krije: U ruževima, rumenilu, šamponima i svemu što ima crvenu boju.

Gelatin Protein koji se dobiva kuhanjem kože, ligamenata kostiju, žila i tetiva krava i svinja u vodi.

Aliasi: Gel, Hide Glue, Gelatine, Isinglass, Kosher and Halal

Gdje se krije: U šamponima, maskama za lice, kremastoj kozmetici, proizvodima za nokte, vitaminima i nekim prehrambenim proizvodima.

Loj
Sjećate se scene iz 'Kluba boraca', u kojoj Brad Pitt napravi sapun od masti ukradene iz klinike za liposukciju. Ovo je još gore. Loj se dobiva prokuhavanjem životinjskih lešina dok se ne dobije masnoća. Životinje koje se koriste u proizvodnji su one iz zološkog vrta, laboratorija, skloništa za životinje te meso kojem je istekao rok trajanja.

Aliasi: Sodium Tallowate, Hydrogenated Tallow, Fatty Acids, Sodium Salts, Suet, Lard, Animal Fat, Stearic Acid, Dihydrogenated Tallow Phthalic Acid Amide, Hydrogenated Tallow Betaine, Oleic, Benzoic i Myristic Acids.

Gdje se krije: U sapunima, prehrambenim proizvodima, proizvodima koji obećavaju glatku kožu.

Keratin
Pomiješajte sve ostatke životinja i dobit ćete keratin.

Aliasi: Keratins, Animal Keratin, Keratin Amino Acids, Hydrolyzed Animal Protein, Hydrolyzed Protein, Cheratina, Detoxin, Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Hair Keratin, N- [2-Hydroxy-3- (Cocoalkyldimethylammonio) Propyl] Hydrolyzed Keratin Chloride.

Gdje se kriju: U proizvodima za njegu kose i kože.