ZDRAVSTVENI RIZIK

Zašto vegetarijanstvo nije tako zdravo kao što se misli?

04.04.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Novo istraživanje donosi sasvim neočekivane rezultate što se tiče vegetarijanske prehrane. Iako se načelno smatra da je prehrana voćem i povrćem uvelike zdravija od one s većim količinama mesa, rezultati istraživanja pokazuju da su vegetarijanci manje zdravi te imaju lošiju kvalitetu života od osoba koje jedu meso

Usprkos uvriježenom mišljenju, novo istraživanje pokazalo je povezanost vegetarijanske prehrane s lošijim zdravljem i lošijom kvalitetom života. Studija je također pokazala da vegetarijanci češće posjećuju liječnika nego mesojedi te da su skloniji alergijama, obolijevanju od karcinoma i mentalnim problemima, piše CBS Atlanta

Kako navode znanstvenici, vegetarijanci imaju dvostruko veći rizik od alergija i 50 posto veći rizik od srčanog udara i raka te također znatno veću vjerojatnost da će oboljeti od depresije i tjeskobe.


No istraživanje koje su proveli znanstvenici na Medicinskom sveučilištu u Grazu u Austriji otkrilo je da su vegetarijanci u jednom segmentu ipak zdraviji od mesojeda. Brojke pokazuju da su vegetarijanci obično više aktivni, manje piju alkohol, rjeđe puše te imaju niži indeks tjelesne mase.

Istraživanje je također pokazalo da se na vegetarijanstvo češće odlučuju osobe višeg socioekonomskog statusa. Ovi nalazi proturječe prethodnim studijama koje su konzumaciju crvenog mesa povezivale s nizom zdravstvenih problema, uključujući karcinom debelog crijeva.