VAŽAN KRITERIJ

Zašto vam udobnost mora biti na prvom mjestu

Bionic
Reading

Udobnost je jedan od osnovnih zahtjeva pri opremanju i uređenju prostora, jer bez nje nema niti kvalitetnog opuštanja

Maksimalnu udobnost želimo osjetiti u krevetu dok spavamo, u blagovaonici dok objedujemo, na garnituri dok se opuštamo... Estetika bez funkcionalnosti, tj. udobnosti nije ispunila svoj zadatak, jer ove kategorije u suvremenom životu postaju neodvojive. Stoga dizajn postaje prilagođen ergonomiji i udobnosti, a pojedini uzorci namještaja, koji plijene pažnju samo dizajnerskim rješenjem, postaju skulpture u prostoru za gledanje, ali ne i stvarnu upotrebu.

Mjesto najčešćeg okupljanja i opuštanja svih članova obitelji i prijatelja je dnevni boravak. Moderne garniture pružaju slobodu odabira, a trendovi kombiniranja različitih elemenata, koji ne moraju biti povezani ni dizajnom niti bojom. Opći je prostorni sklad imperativ, ali i udobnost, koja se odabirom različitih elemenata za sjedenje može postići za svakog pojedinca, bez obzira na različitost tjelesne građe.

Sjedeće garniture poput trosjeda ili dvosjeda oblikuju se tako da ih svaki korisnik može koristiti ovisno o potrebama. Osigurana je regulacija visine i nagiba naslona za leđa, moguće je izvući poseban dodatak za noge, pa tako u željenom trenutku dio trosjeda postaje udobna ležaljka, a ostali korisnici mogu ga nesmetano koristiti za sjedenje.

Poželjno je da se sjedeće garniture prilagođavaju svakom korisniku

Sjedeće garniture oblikuju se dodatnim elementima, koji se mogu koristiti kao taburei ili drugi dodaci, a u potrebnom momentu priključuju se garnituri te je pretvaraju u ležaj za popodnevno ili večernje opuštanje. Garniture postaju prilično masivne kako bi u bilo kojem trenutku mogle postati sve ono što se od njih traži: individualne fotelje, udobne ležaljke ili jednostavno mjesto udobnog sjedenja i opuštanja.

Ergonomsko oblikovanje primjenjuje se i u dizajniranju kreveta, stolica, fotelja i svih ostalih elemenata koje koristimo u kućanstvu. Prilikom kupnje, potrebno ih je isprobati, i to na način da neko vrijeme sjedite ili ležite na odabranim elementima. Različite tvrdoće, vrste i visine naslona, materijali i mogućnosti regulacije, utjecat će na udobnost koju ćete osjećati.

Udobnost je postala imperativ s velikim opravdanjem, jer je uglavnom povezana s ergonomijom, a tako i zdravljem. Moderno stanovanje postavlja visoke kriterije, a dizajneri i proizvođači namještaja daju uspješne odgovore na sve zahtjeve takvog stanovanja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.