16. i 17. OŽUJKA U ZAGREBU

Zašto slavimo Svetog Patrika

18.03.2015 u 22:08

Bionic
Reading

Slavljenje Sv. Patrika u Zagrebu održava se već sedmu godinu zaredom, u sklopu čega Hrvatsko-irska kulturološka udruga organizira proslavu na velikom festivalu koji je besplatan za posjetitelje

Promicanje irske glazbe, gastronomije i kulture glavni su ciljevi udruge. Hrvati i Irci su narodi sličnog mentaliteta, dijele slične poglede na veselje, život i zabavu pa nije nimalo neočekivano to da su proslave Svetog Patrika zaživjele i u Zagrebu.

Sveti Patrik je irski svetac zaštitnik, slavi se 17. ožujka i, uz Svetog Nikolu i Svetog Valentina, jedan je od najpopularnijih svjetskih svetaca. Danas je Dan Sv. Patrika svjetski blagdan, koji se slavi i izvan engleskog govornog područja. Razloge za slavlje ne treba dugo tražiti jer se upravo proslave tog blagdana vežu za veselu glazbu i zabavu, prijateljstvo i pozitivnu energiju. Pivo se pije kao tradicionalno irsko piće pa je i u Zagrebu obavezno popiti čašu Guinnessa tijekom proslave Dana Sv. Patrika.


Legende o Sv. Patriku kažu da je rođen krajem 4. st. i doveden u Irsku kao rob kad je imao 16 godina, a radio je kao pastir. Nakon šest godina zatočeništva uspio je pobjeći i otići u Francusku, gdje je postao svećenik. Budući da su Irci tada bili poganski narod, Sv. Patrik se oko 432. g. vratio u Irsku kao misionar i počeo širiti kršćanstvo. Putujući po Irskoj, otvarao je crkve i škole te propovijedao kršćanstvo.

Najpoznatija legenda o Sv. Patriku je ona da je on objasnio Sveto Trojstvo (Otac, Sin i Duh Sveti) koristeći djetelinu s tri lista (poznatu kao the shamrock). Irci su sami kasnije dodali četvrti list kao simbol sreće. Osim što je Patrik zaštitnik Irske, on je i zaštitnik Nigerije, inženjera i ljudi koji se boje zmija. Prema nekim predajama, štiti i od zmijskih ugriza. Mnoge crkve širom svijeta njemu su posvećene, a najviše ih je u Irskoj, SAD-u i Australiji. Najveće parade, uz Irsku, održavaju se diljem SAD-a, Rusije i Japana, a najveća regionalna održava se u Zagrebu na Trgu Francuske Republike 16. i 17. ožujka.