KOST U RIZNICI

Zašto psi zakopavaju stvari?

11.02.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Razni psi – od zlatnih retrivera do terijera i šnaucera – zakopavaju stvari. Zašto?

Psi vole skrivati stvari na sigurno bez obzira što to nema nikakvog smisla. Najsmješnije je to što psi ne skrivaju samo svoje stvari, već i naše, piše Vet Street

Što psi zapravo žele?

Pas zapravo samo sluša svoje instinkte. Prije mnogo tisuća godina psi nisu znali hoće li sljedećeg dana imati što za jesti ili ne pa su nakon dobrog lova zakopavali višak hrane kako bi ga sakrili od strvinara. Kad bi ogladnjeli, psi bi se jednostavno vratili i pojeli ono što su sakrili. Zemlja u koju zakopavaju hranu također dulje održava kosti jestivima.

Ako pretjerujete sa slasticama, pas ih vjerojatno negdje sprema. Neki psi također ne mogu odoljeti sjajnim stvarima pa ih zbog toga zakopavaju ili skrivaju. Takvi kradljivci najčešće su usamljeni ili se dosađuju. Sve što im treba malo je pažnje.

Što učiniti?

Kako su psi oduvijek pobornici teorije 'čuvanja za kišne dane', teško je takvo ponašanje promijeniti, no to ne znači kako morate svom ljubimcu dozvoliti da skriva vaše i svoje stvari po kući. Smanjite nekontrolirano pseće gomilanje ograničavanjem igračaka i kosti koje mu dajete. Rotirajte igračke svakodnevno kako bi mu i dalje bile zanimljive. Ograničavanjem broja igračaka i kostiju, a pružanjem raznolikosti, učite psa kako nema razloga za čuvanje i skrivanje stvari.

Možete pokušati poučiti svog psa da zakopava stvari pod svoju deku i na taj način osigurati da vam neće raskopati vrt ili skrivati stvari po kući.

U slučaju da pas povremeno jede stvari koje je davno zakopao, može se dogoditi da dobije probavne smetnje. Ako se takvo što dogodi, odvedite ga veterinaru.