RATNE IGRE

Zašto psi trgaju igračke?

05.05.2015 u 15:09

Bionic
Reading

Psi su uglavnom predivne i nježne životinje, no povremeno pokažu svoju divlju stranu i potrgaju neku svoju igračku ili šlapu. Zašto to čine? Odgovor je jednostavan – duboko u ljubimcu još uvijek čuči vuk

Ako ste vlasnik psa, već ste sigurno vidjeli trenutak kad ljubimac zgrabi igračku i počne je tresti koliko god jako može. O čemu se tu radi?

Plijen u ustima

Psi tresu svoje igračke jer su to njihovi preci radili s plijenom kad bi ga ulovili. Tako vukovi ubijaju svoj obrok – ulove ga i tresu.

No ne brinite se. To ne znači da se u vašem psu probudio vuk i da je žedan krvi, već je u pitanju instinkt koji izlazi kao element igre. Psi vole kad ih igračka udara po glavi dok je tresu lijevo - desno.

Potezanje je također dio pseće igre. Psi vole nešto uloviti u usta i ne puštati. Psi će pri takvoj igri čak i ponekad režati, no zapravo nije agresivan. Najgore što se može dogoditi je da u poletu igre slučajno uhvati nečiju ruku zubima.


Kako se na siguran način igrati sa štenetom

Nema sumnje kako treba biti oprezan kad pas počne režati jer ljudima nije lako prepoznati radi li se o nečem bezopasnom ili o znaku agresije. Važno je da vlasnik uvijek ima kontrolu nad situacijom. On je taj koji mora započeti i završiti igru.

Također, pametno je povremeno pustiti psu da pobijedi u natezanju za igračku, bez obzira što se možda čini da na taj način vlasnik prepušta dominaciju svom ljubimcu.

Možda je najvažnije nabaviti mekane igračke za svog psa koje mu neće povrijediti zube i desni za razliku od teniskih loptica i čvrstih predmeta.