VRIJEME ZA PREGLED

Zašto psi ližu i grizu svoje šape?

07.05.2015 u 18:54

Bionic
Reading

Mnogi vlasnici pasa vjerojatno su se zapitali zašto njihovi psi ližu i grizu svoje šape te je li to razlog za brigu

Ima li razloga za brigu?

Ukratko – da. Trebali biste posjetiti veterinara u slučaju da se lizanje i griženje šapa pojavi iznenada, a zatim postane kronično.

Ponekad će se na šapama pojaviti i crvenilo, oteklina, neugodan miris, a čak može doći i do krvarenja. Pas može početi šepati zbog boli i infekcije. No sve će početi lizanjem i griženjem šapa jer tako psi rješavaju ono što ih smeta.

U slučaju da se pas počne kronično baviti svojim šapama, one će vjerojatno poprimiti roza (hrđavu) boju od stalnog kontakta s pigmentom u psećoj slini.


Mogući uzroci

Postoji mnogo razloga zašto psi mogu iznenada početi gristi i lizati svoje šape – od malih rana ili opekotina do slomljenih kosti ili parazita. Čak i neki ozbiljniji uzroci poput ciste, tumora, alergije i autoimunih bolesti mogu psa natjerati na iznenadno lizanje šapa.

Kožne alergije najčešći su uzrok kroničnom lizanju i griženju šapa. Alergije na hranu često su krivci za to ponašanje, kao i sekundarne bakterijske infekcije.

Psi si lizanjem i griženjem šapa također znaju stvarati ugodu. Takvo ovisničko ponašanje zna nastati zbog prethodne bolesti ili povrede.

U svakom je slučaju pametno odvesti psa veterinaru ako primijetite da je iznenada počeo često lizati ili gristi šapu na jednom mjestu.