ISPLATI SE

Zašto (ne)kupovati seksi veš preko interneta?

08.03.2016 u 15:20

  • +23

Seksi donje rublje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Tko koristi čari najvećeg internetskog kupi-prodaj dućana Ebay, prije ili kasnije nađe se na odjelu donjeg rublja. A tamo – raj. Ne samo zbog ponude, već i zbog cijena. Bacili smo pogled i na neke naše specijalizirane online dućane i, što reći, nego – jednostavno neusporedivo, barem u pogledu ponude i cijena

Jeste li za jedan seksi čipkasti body za 1,45 dolara, uz besplatnu dostavu, dakle, bez ikakvih dodatnih troškova? Tko nije? Za manje od deset kuna na kućnu adresu vam stigne komad iz snova – i to je to.

Takav sličan komad u našim ćete online shopovima platiti minimalno 99 kuna, a cijene se penju i do 350, pa i više.


Pomišljate sada prvo je li možda taj body od 10 kuna od nekakvih tkanina opasnih po zdravlje, ipak to ide na golo tijelo? Nekoliko je zapravo činjenica koje govore da taj komad zapravo nije ništa opasniji ni za kupnju riskantniji od no name komada iz ovih 30 puta skupljih dućana.

Jedno je - ama baš svaki se komad, kupljen bilo gdje - mora oprati, a otrovne tvari ako ih i ima, najčešće napuštaju tekstil prilikom pranja.

Drugo, nitko vam ne garantira da neki skuplji dućani takvu pikanteriju nisu jeftino kupili (možda baš preko istog internet diva-dućana) te je samo skuplje preprodaju.

Treće, garantira li zemlja porijekla (primjerice EU ili SAD) sto posto da je nešto proizvedeno savršeno, bez štetnih kemikalija? Bilo je razvikanih proizvođača koji su bili čak prozivani da lažu oko deklaracija na kojima piše da je proizvod od organskog pamuka! Tješi nas jedino što postoje nadležne institucije koje se time bave i sve su glasnije.

Napomenut ćemo i da mnogi tekstilni proizvođači i poznate modne marke u izradi odjeće dokazano koriste opasne kemikalije. To je Greenpeace dokazao u ljeto 2012. kada je u neovisnim laboratorijima ispitao 141 komad odjeće iz 29 zemalja. Traperice, hlače, majice i donje rublje s potpisom Armani, Benetton, C&A, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Gap, H&M, Jack&Jones, Levi's, Mango, Metersbonwe, Only, Tommy Hilfiger, Vero Moda, Victoria's Secret i Zara, bili su na crnoj listi.

Opasne tvari nisu pronašli baš na svakom komadu odjeće, ali jesu na odjeći svake od tih firmi. Tada je 17 velikih brendova obećalo je da će do 2020. prestati koristiti štetne tvari. Greenpeace je najavio da će kontrolirati drže li se proizvođači obećanog.

Nadalje, europski sustav za brzu razmjenu informacija o sigurnosti neprehrambenih proizvoda (RAPEX) svake godine bilježi porast prijavljenih slučajeva. Brza razmjena informacija omogućuje povlačenje proizvoda za koje se utvrdi da mogu biti opasni po zdravlje i život potrošača. Prošle godine glavne kategorije proizvoda u kojima je bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su odjeća, tekstil i modni artikli te igračke, a među najčešće prijavljenim opasnostima bile su kemijska opasnost, opasnost od davljenja, opasnost od ozljede i gušenja.

Prepustimo nadležnim institucijama da rade svoj posao i bezbrižno pogledajte što se sve može iskopati, i po kojim cijenama, na ebay.com i asos.com