DIVNE PROKLETNICE

Zašto nam mačke ne daju spavati?

19.03.2015 u 17:52

Bionic
Reading

Koliko vam se puta kao vlasniku mačke dogodilo da vas probudi vaša ljubimica? Sigurno je to uobičajen scenarij u vašem i njenom životu, a i sigurno ste se barem ponekad zapitali zašto je to tako

Naši prijatelji s Mačkarice su se zapitali kako je moguće da vas mačka budi svaki put u isto vrijeme - je li nabavila mali ručni sat s alarmom? Teško. Nekoliko je razloga zašto nas mačke ujutro prerano bude.

Mačke vole rutinu

Kao što svi znamo, mačkama je rutina iznimno bitna. Čim mačka provede nekoliko dana s vama, ona se prilagođava vašem rasporedu. Kad se budite za posao u određeno doba, mačka je tu malo prije alarma. To ne znači da zna na sat, već da poznaje vaše navike.

Mačka zna kad se budite

Ljudski san se sastoji od pet faza, od dubokog sna do faze drijemanja. Tijekom tih faza mijenja se broj otkucaja srca i udisaja. Kada ste u fazi laganog sna, mačka će vam blago (ili ne, u našem slučaju) dati do znanja da je vrijeme za ustajanje.

Vaša je mačka najaktivnija onda kad ustajete

Kao svaki predator, i mačke su najaktivnije u zoru i sumrak. Njihove oči prilagođavaju se bilo kojem dobu dana, no spomenuto im je vrijeme optimalno po količini svjetla, stoga nije čudno da se tada igraju i love.

Mačke koje se bude neposredno prije vas i one koje vas bude u četiri ujutro radi pažnje ili hrane nisu ista stvar.

Ostatak razloga zbog kojih nas mačke prerano bude možete pročitati na Mačkarici