URINARNI PROBLEMI

Zašto je važno znati što vam mačka radi na zahodu

12.04.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Ako vam mačka prestane mokriti, a svejedno ide na zahod, odmah je odvedite veterinaru

Kad se mački začepi uretra, ona ne može normalno vršiti nuždu. To je opasno po njen život pa je razlog za hitan posjet veterinaru.

Zašto se događaju začepljenja

Iako i ženke i mužjaci mogu dobiti začepljenje uretre, kod mužjaka je to češći problem. No znakovi urinarne blokade su isti kod oba spola.

Uzroci mogu biti:

kamenčići u mjehuru

sluz

upaljene stanice

urinarni kristali

krvni ugrušci

bakterije.

Znakovi urinarne blokade su:

česti odlasci na zahod bez ili sa slabim rezultatima

pokušaji mokrenja u okolici zahoda

zavijanje ili cviljenje u blizini zahoda

lizanje genitalija i okolice repa

skrivanje i bezvoljnost

povraćanje i nedostatak apetita

nedostatak želje za dodirom, pogotovo u području abdomena.

Znakovi urinarne blokade mogu vrlo različiti. Neki vlasnici će primijetiti jedan od najčešćih znakova koje smo već spomenuli, no moguće je i da negdje u stanu nađu lokvicu u kojoj može biti i krvi. To je uglavnom simptom djelomične urinarne blokade koja će se na kraju završiti potpunom nemogućnosti mokrenja.

Urinarna blokada koja se ne počne liječiti može izazvati zatajenje bubrega unutar 48 sati. Ponekad je situacija toliko ozbiljna da zahtijeva kirurški zahvat.

Jednom kad počne terapija

Nakon što ste se vratili od veterinara koji je vašoj ljubimici omogućio ponovno mokrenje, mačka će biti pod stresom i vjerojatno će se mučiti tijekom vršenja nužde. Također, urin će joj možda imati čudnu boju.

Nekim mačkama može se dogoditi ponovno začepljenje uretre, pa je preporučljivo paziti na simptome. Česte kontrole tijekom terapije također su moguće. Ponovno začepljenje ne mora se dogoditi odmah, već i mjesecima kasnije.

Važno je mački pružiti dovoljno vode tijekom dana i preporučenu prehranu za ljubimce koji pate od urinarnih problema. Nije naodmet pojačati joj osjećaj sigurnosti, a važno je i brinuti se da joj zahod svaki dan bude čist.