PARKOVI I REKREACIJA

Što je najbolje za društveni život pasa

11.04.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Psi znaju biti plašljivi ili puni nepovjerenja prema ljudima ili drugim životinjama. To ne bi trebalo biti tako. Dobar odgoj od rane dobi, kao i upoznavanje s drugim psima, kasnije najčešće osigurava uravnoteženo ljubimčevo ponašanje

Iako su upoznavanje drugih životinja i odgoj odlični savjeti za svakog ljubimca, psi svejedno mogu biti ćudljivi. Ponekad je to posljedica dresure neprikladne za pasminu, a ponekad se jednostavno radi o genetskim sklonostima.

Odlazak u park

Za pse koji ne reagiraju pretjerano burno na druge životinje i ljude odlazak u park kako bi upoznali druge ljubimce odlična je ideja. Neki su psi jednostavno opušteniji kad nisu na uzici.

Prije odlaska u park važno je cijepiti psa i zaštititi od parazita, kao i naučiti da uvijek i odmah posluša vlasnika kad mu kaže da legne ili ga pozove da dođe do njega.

Najbolje je, naravno, psa prvo izložiti slobodi u parku s manjim brojem pasa. Možete ga i nagraditi poslasticom svaki put kad pogleda u pravcu drugog psa, a ne pokaže znakove nepoželjnog ponašanja.

Nije loše ni vremenski ograničiti te prve izlaske u park. Pet do deset minuta savršeno je dovoljno za prvu šetnju po parku. Na vlasniku je da procijeni kako njegov ljubimac reagira na novu okolinu i druge životinje.

Nisu svi psi oduševljeni odlaskom u park. Za neke je sve to jednostavno previše. Previše novih doživljaja – mirisa, zvukova, prizora i nepoznatih životinja – može izazvati neugodu. Ako vlasnik ne obraća pažnju na stanje svog psa, može se dogoditi da njegova neugoda preraste u strah i agresiju.

Vrtić za pse

Nema neke velike razlike između parka i vrtića za pse osim u stručnom osoblju koje će se baviti ljubimcem dok njegov vlasnik nije prisutan. Osoblje najčešće prvi put pokuša vidjeti je li pas opušten u novom okruženju i u blizini drugih ljubimaca, pa o tome ovisi hoće li ga biti moguće ostavljati u vrtiću.

Naravno, nisu ni svi vrtići za pse isti. Neki imaju veći prostor, bolje uvjete, dok su drugi manji i slabije opremljeni.

Možda je najvažnije od svega da osobe koje se brinu za ljubimce imaju puno iskustva u radu s psima.

Prepuštanje stvari psima

Najgore što možete učiniti je reći 'baš me briga – neka psi sami obave upoznavanje, pa ako ima problema, već će to sami riješiti'.

U slučaju napetih i prestrašenih pasa taj stav za tren može dovesti do nasilja između životinja. Na taj način ljubimca samo izlažete nepotrebnom stresu, što će neminovno s vremenom samo pogoršati njegovo ponašanje.

Nježan pristup

Psi moraju naučiti kako se ophoditi s drugim psima i zato ih je najbolje izlagati takvim situacijama od malih nogu u mirnom i sigurnom okruženju. Psi su društvene životinje i lako se snalaze u takvim situacijama uz pravu poduku.

Dobro je izlagati štene i raznim novim zvukovima i situacijama kako bi se naviklo na gradski život. Kasnije će pas koji ima pozitivna iskustva iz djetinjstva moći sa svojim vlasnikom ići bilo kamo i raditi bilo što.

Važno je na početku imati puno strpljenja i poslastica te naučiti prepoznavati što kod ljubimca izaziva stres, a što ne te ga tome izložiti u malim koracima uz puno ljubavi i ohrabrenja.

YouTube Autor: YouTube