GRADITE SAMOPOUZDANJE

Zašto je važno razgovarati s tinejdžerima?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 08:16
  • Objavljeno 22.08.2012 u 08:16
tinejdžeri

tinejdžeri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Često vjerujemo da prelaskom u pubertet djeca sve manje trebaju svoje roditelje – ali studije pokazuju drukčije. Što više vremena provode s obitelji, tinejdžeri će imati više samopouzdanja, posebice ako imaju dobre veze s ocem

Kad se vaše slatko malo dijete pretvori u gnjevnog tinejdžera, sve više voli biti sam u svojoj sobi. Čini se da više zajedničkog vremena ne treba ni njemu ni vama, no posljednja američka istraživanja kažu da će im to puno koristiti.

Znanstvenici su pratili 200 obitelji kroz period od sedam godina. Utvrdili su da tinejdžeri koji su više s roditeljima u prosjeku imaju bolje socijalne vještine i više samopouzdanja.

Uočljiv je trend po kojem što su djeca starija, manje vremena provode s roditeljima. Autorica studije, profesorica Susan McHale vjeruje da se upravo taj odgojni čimbenik može pokazati ključnim za dobro napredovanje potomka.

Kod roditelja koji imaju najmanje dvoje djece uočljivo je da s drugim djetetom u vremenu puberteta provode više vremena nego su provodili s prvim. Zacijelo zato što su stariji i imaju iskustvo odgoja prvog djeteta, s drugorođenim imaju manje sukoba.

U studiji, čije zaključke prenosi Daily Mail, znanstvenici su propitivali uvriježeno mišljenje da se djeca bore za svoju neovisnost smanjujući kontakte s roditeljima. No ipak se pokazalo da djeci treba zajedničko vrijeme.

'Dok su adolescentni sve odvojeniji od svojih obitelji, ipak nastoje održati kontakte jedan na jedan s nekim od roditelja', komentira profesorica Mc Hale.

Bolje razvijene socijalne vještine i samopouzdanje posebice su došli do izražaja kod tinejdžera koji su provodili više vremena s očevima, možda zbog toga što aktivnosti s očevima često uključuju zabavu. No profesorica McHale nudi objašnjenje da razlog može biti to što se majčina uloga u životu djeteta podrazumijeva, pa djeca više primjećuju očev doprinos.

Istraživanje je provedeno tako što su znanstvenici redovito intervjuirali promatrane obitelji jednom godišnje i bilježili promjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi