ZNANSTVENO DOKAZANO

Zašto je ponedjeljak gori i od petka 13.

12.09.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Jeste li znali kako je rizik od srčanog udara veći ujutro te u ponedjeljak? Pretjerano uživanje u masnoj hrani šteti zdravlju krvnih žila, a prenaporan trening na koji niste navikli također predstavlja dodatan napor za vaše srce

Ordinacija.hr izdvaja najopasnije trenutke za zdravlje srca i kako ga čuvati.

1. Naglo jutarnje buđenje

Rizik od srčanog udara ujutro je veći za 40 posto, potvrdili su stručnjaci s Harvarda. Kada se probudite, vaše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se tlak i potreba za kisikom. Kada se ujutro budite, ostavite si malo vremena kako biste se, i nakon zvuka alarma, polako razbudili u krevetu.

2. Ponedjeljak ujutro

Oko 20 posto više srčanih udara događa se na ovaj dan, vjerojatno zato što su ljudi pod stresom i depresivni zbog povratka na posao. Potrudite se održavati isto vrijeme odlaska u krevet tijekom cijelog tjedna.



3. Prejedanje

Obilan, težak ručak od nekoliko sljedova može imati trenutan učinak na vaše srce. Studije pokazuju kako masna hrana, koja obiluje ugljikohidratima i mesom, može suziti krvne žile i dovesti do stvaranja ugrušaka. Ako si već morate priuštiti raskošan obrok, držite veličinu porcije pod kontrolom.

Što još može loše utjecati na zdravlje srca, pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.