NEDOSTIŽAN STIL

Zašto je Jackie O. i dan danas najveća modna ikona

28.01.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Jedna od najvećih modnih ikona svog doba čiji su stil i elegancija ostali zapamćeni sve do danas, nekadašnja prva dama Jacqueline Kennedy Onassis i supruga Johna F. Kennedya, bila je i ostala miljenica američke javnosti i modni uzor mnogim damama diljem svijeta, a njene nepogrešive kombinacije koje je nosila za vrijeme predsjedničkog mandata od 1961. do 1963. godine kopirale su i mnoge prve dame nakon nje

Na spomen Jackie O. prvo na što pomislimo je njezin profinjen stil i nevjerojatan osjećaj za modu. Elegantne suknje i kostimi s odgovarajućim šeširima i rukavicama izdanja su po kojima ćemo zauvijek pamtiti ovu prvu damu, a sigurno je kako to nitko nije nosio bolje od nje, osim možda jednako grandiozne ikone stila, neponovljive Coco Chanel.

Upravo je Coco Chanel dizajnirala jednu od najzapamćenijih, ako ne i najpoznatiju odjevnu kombinaciju za Jackie O., vuneni ružičasti kostim s mornarsko plavom kragnom i pripadajućim vunenim šeširom, koji je prva dama nosila uoči kobnog atentata  na predsjednika Kennedyja u Dallasu.

Nakon ubojstva Kennedya, Jackie O. je inzistirala na nošenju kostima umrljanog suprugovom krvi i za vrijeme polaganja prisege njegovog nasljednika, predsjednika Lyndona B. Johnsona, kao i tijekom povratka u Washington gdje je putovala zajedno s tijelom preminulog supruga.

This iconic suit and this iconic woman.

Fotografiju objavljuje Jackie Kennedy (@jackiekennedyonassis)

O njenoj bezvremenskoj eleganciji i nepogrešivom ukusu za modu dovoljno govori i činjenica da su njezine inauguracijske haljine kopirale i prve dame nakon nje. Njezina bijela toaleta koju je nosila na inauguracijskom balu inspirirala je Nancy Reagan koja je za bal 1981. odabrala sličnu satensku bijelu haljinu.

Michelle Obama također je za inauguracijsku svečanost odabrala sličnu haljinu u bijeloj boji koja simbolizira čistoću i nov početak, dok je najnovija prva dama Melania Trump u potpunosti kopirala stil Jackie O. Kennedy.

Nebesko plavi komplet koji je Jackie O. nosila u dnevnoj varijanti na dan inauguracije, Melanija je 'posudila' za svoj veliki dan, dok je u večernjoj haljini, također s potpisom Ralpha Laurena, izgledala kao Jackiena sestra blizanka.

El look de #MelaniaTrump da mucho de que hablar por su parecido a #JackieO. ¿Te gusta? ?: @todayshow

Fotografiju objavljuje Telemundo (@telemundo)

Jackie O. nikada se nije plašila boja, a jedna od istaknutijih modnih kominacija je narančasta haljina s potpisom Olega Cassinija  koju je 1962. godine nosila prilikom posjeta Indiji. Upečatljiva haljina A kroja s mašnom na struku, te elegantnim bijelim rukavicama i bisernom ogrlicom primjer je vječnog klasika.

Prva je dama bila poznata i po predimenzioniranim sunčanim naočalama, te šarenim marama, stilu poput onih koje viđamo u starim holivudskim filmovima 50-ih i 60-ih godina u kojima ljepotice uživaju u vožnji kabrioletom dok im kosu od vjetra štiti svilena marama.

Love Jackie O? These rare, candid snaps of the former First Lady are a must see. Head to the link in bio. #JackieKennedy

Fotografiju objavljuje Harper's BAZAAR Australia (@bazaaraustralia)

Upravo je ovo jedna od glavnih odrednica Jackienog opuštenijeg stila koji je njegovala u slobodno vrijeme, bez prisutnosti medija.

I'm SO SORRY I haven't been on!

Fotografiju objavljuje Jackie Kennedy (@jackiekennedyonassis)

Jednostavne košulje i 'pencil' hlače nosila je s jednako stila kao i svečane haljine poput one ledeno roze haljine Christiana Diora koju je 1962. nosila na otkrivanju Mona Lise u Americi, prilikom gostovanja tadašnjeg francuskog ministra kulture.

Jackie je često nosila ružičastu i jedna je od dama zaslužnih za popularizaciju ove boje, a osim što je pokazala hrabrost u odabiru boja, nije se plašila nositi niti kratke haljine, što je u tadašnje vrijeme bila svojevrsna revolucija po pitanju mode, pogotovo kada je riječ o etabliranoj političkoj ličnosti.

She is still my all time fav #lady #jackieo #beautly #timeless #firstlady

Fotografija koju objavljuje @ciaramahon

Prvu damu pamtit ćemo i po smjelom odabiru uzoraka, kao i po njenoj prirodnoj ljepoti koju može zahvaliti svojim francuskim genima. Jackie O. uistinu je bila živuća legenda po pitanju mode i modnih trendova koje je pokretala, a njene nasljednice mogle bi štošta naučiti od nje.

Njezin nevjerojatan osjećaj za modu omogućavao joj je da se poput prave kameleonke pretvori iz sofisticirane dame u balskoj haljini u pravu modnu trendsetericu s pariških ulica. Obzirom da je odrastala u dobrostojećoj američkoj obitelji francuskih korijena, gradila je svoj stil od malih nogu, a kada je postala javna ličnost, dizajneri su se borili za to kako bi upravo oni odjenuli prekrasnu prvu damu.

#jackie #jackiekennedy #jackieo #jackieonassis #jacquelinekennedy

Fotografiju objavljuje ⭐️???????? (@cosmickisses_)

Ostavila je golem utisak na svjetsku javnost tijekom svog života, a snimljen je i film pod nazivom 'Jacki O.' koji se trenutno prikazuje u kinima. Glavnu ulogu u filmu igra Natalie Portman koju je prva dama nadahnula toliko da i privatno nosi njezin stil.

#cinema #film #jackie #jackieo #natalieportman #firstlady #pablolarrain #presidentjohnfitzgeraldkennedy #assassination

Fotografiju objavljuje Vito Pignatelli (@vito_islington)

Diva američke političke povijesti svakako je najistaknutija i najomiljenija prva dama koju je Amerika imala, a koja će buduća dama ostvariti približno jednak status preostaje nam tek pričekati.