dobro se dobrim vraća

Zašto je dobro biti dobar i kako nas darivanje čini sretnima?

04.12.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Vrijeme je godine kada darujemo svoje bližnje i trudimo se biti dobri jedni prema drugima. Ako cijeloj strci oko blagdana dodamo i uobičajne dnevne obveze, razumljivo je zašto je za mnoge to stresno razdoblje. No, upravo je dobrota i pokoji poklon nekome koga volite lijek za sve blagdanske tegobe. .

Misli svatko da je biti dobar lako.

Zapravo, jest. Dobri možemo biti tijekom cijele godine, a svakako je fokus na tome u ovom blagdanskom periodu. Iako se nekima od nas može činiti stresno tražiti savršene poklone za bližnje i jedva čekaju da sve ovo završi, znanost nam govori da bi trebali prigrliti darivanje i gledati na njega kao način da sebe učinimo zdravijima. 

Veliki broj nedavnih znanstvenih istraživanja potvrdio je da je biti dobar dobro za svakog pojedinca; mentalno, fizički i društveno. Ovo su načini na koje utječemo na vlastitu sreću i zdravlje čineći dobra djela.

Darivanje nas čini sretnima

Kada je Michael Norton, profesor na Harvardu, radio istraživanje o trošenju i sreći, većina sudionika je najavila kako će biti sretniji ako potroše novac na sebe. Kako bi izbjegao kulturološke zamke, istraživanje je proveo u Kanadi i Ugandi.

Ispitanicima je dao 5 i 20 dolara, te im rekao da do kraja dana potroše novac na sebe ili na druge. Oni koji su potrošili na sebe nisu bili ništa sretniji na kraju dana, no oni koji su novac dali za druge, izvijestili su povećan osjećaj sreće i zadovoljstva. Količina danog ili potrošenog novca nije bila bitna.

Do sličnih je rezultata došla i profesorica psihologije Sonja Lyubomirsky sa sveučilišta u Kaliforniji čiji su ispitanici u istraživanju dugom šest tjedana morali svaki tjedan napraviti pet dobrih djela. Svim sudionicima je osobni osjećaj sreće narastao u tom periodu.

Taj osjećaj sreće proizlazi iz naše biologije, pokazali su znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Kada darujemo ili djelujemo milosrdno u našem se mozgu aktiviraju centri zaduženi za osjećaj zadovoljstva, povezanosti s ljudima i povjerenja. Nije na odmak niti fina doza dopamina koji se ispusti kada darujemo koja je bitna za dobar rad našeg organizma. 

Davanje je dobro za zdravlje

Ako želimo dugo živjeti, trebamo darivati. Istraživanja su još prije dvadeset godina pokazala da starije osobe koje volontiraju ili proaktivno pomažu svojim bližnjima imaju 40% veće šanse biti živi za pet godina nego umirovljenici koji su brinuli samo o sebi.

U knjizi Zašto se dobre stvari događaju dobrim ljudima, profesor preventivne medicine Stephen Post ustvrdio je kako darivanje ima niz pozitivnih zdravstvenih utjecaja kod kronično bolesnih ljudi, poput onih s multiplo-sklerozom. Pokazalo se da darivanje smanjuje razinu stresa i krvni tlak, što se pozitivno reflektira na pravilan rad tijela. Primanje poklona, doduše, ne utječe na naše zdravlje, ali je uvijek lijepo dobiti nove čarape za Božić.

Darivanje potiče suradnju i društvenu povezanost

Ako ste rekli bradatom djedici u crvenom da nekome ostavi čarape ispod bora, velike su šanse da će netko drugi isto učiniti za Vas. Više socioloških istraživanja potvrdilo je kako su darežljiviji među nama isto tako veliki primaoci darova.

Dobra djela potiču druge da ih čine, stvaraju osjećaj povezanosti s obje strane darivanja, a kod dobročinitelja stvaraju osjećaj povjerenja prema drugima, zajedništva ali i samostalnosti. Svaki od tih osjećaja bitan je za pozitivne društvene odnose, a oni su dokazano bitni za mentalno zdravlje, te osjećaj bogatstva i sreće.

Darivanje potiče zahvalnost

Darivanje stvara osjećaj zahvalnosti i proizlazi iz njega. Njime izražavamo zahvalnost i stvaramo isti efekt kod osobe koja dar prima, a istraživanja su pokazala kako je osjećaj zahvalnosti indikator sreće, zdravlja i društvene povezanosti.

Ljudi koji su radili na iskazivanju zahvalnosti počeli su više vježbati, bili su optimističniji i povećao im se osjećaj zadovoljstva samima sobom, a iskazivanje zahvalnosti bliskim osobama ili partnerima produbilo je njihove odnose, učinio ih zahvalnima, te tako učvrstio osjećaj osobne sreće. 

Darivanje je zarazno  

Davanjem, bilo našeg vremena, znanja ili nečeg materijalnog, nema utjecaj samo na osobu kojoj smo to poklonili. Darivanjem stvaramo domino efekt dobrote koji se može proširiti našom zajednicom.

Istraživanja rađena na UCA i Harvardu pokazala su da dobrota jedne osobe može inspirirati promatrače da i sami postanu velikodušniji prema drugim ljudima kasnije. Naš jedan čin dobrote može doseći desetke osoba za koje niti ne znamo da postoje.

Pokazalo se da darivanje također potiče ispuštanje oksikotina, 'ljubavnog' hormona koji se inače ispušta tijekom seksa i dojenja, a pobuđuje osjećaje topline, euforije i povezanosti s drugima. Djeluje i suprotno; oksikotin potiče darivanje i može izazvati lančanu reakciju dobrote oko onih koji djeluju pod njim. Tako da toplo preporučujemo da hmm, radite na tome da imate puno oksikotina u sebi tijekom ovih hladnih zimskih dana.

Sve u svemu, dobro je biti dobar; za nas, naše bližnje i zajednicu u cjelini. Zato darivajte nekoga, pa i osmijehom ako nemate ništa drugo. A kako bi pokrenuli krug dobrote, tportal daruje Vas svaki dan otvaranjem našeg adventskog kalendara.

Današnji poklon možete pronaći ovdje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.