BOLJKE SUVREMENOG DOBA

Zašto imate poteškoća s koncentracijom?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.12.2011 09:35
  • Objavljeno 21.12.2011 u 09:35
glavobolja zabrinutost koncentracija umor

glavobolja zabrinutost koncentracija umor

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Zbunjenost, umor, problemi s koncentracijom, zabrinutost - sve to uzrokuje poteškoće našem mozgu koji reagira simptomima koje prepoznajemo kao boljke suvremenog doba. Evo kako se suočiti s tim

Je li vam se ikada dogodilo da ste došli u kafić naći se s prijateljem, ali ste onda shvatili da ste došli u krivi kafić? Jeste li ikada jedne sekunde u ruci držali ključeve, a već sljedeće niste znali kamo ste ih stavili? Katkada se takve situacije događaju zbog preopterećonosti i stresa, piše Today Health. Donosimo vam moguća objašnjenja za takve pojave, ali i savjete kako da ponovno povratite svoju koncentraciju.

thinstock

thinstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Zbog prevelike opterećenosti i stresa nastaju problemi s koncentracijom

Zbunjenost i umor

Pretjerana zbunjenost koja se očituje kao nesposobnost da se jasno suočite sa svakodnevnim izazovima može signalizirati nedostatak određenih hormona. Ako ste uz to još i često umorni, svakako biste trebali provjeriti stanje hormona u svojemu tijelu. 'Ako postoji nedostatak hormona štitnjače, metabolizam se usporava, a to smanjuje protok krvi do mozga. Ako nedostaje vitamina B12, mogu se pojaviti slični simptomi', pojašnjava dr. Robert Orford iz klinike Mayo. Ako se suočavate s ovakvim tegobama, posjetite liječnika i detaljno mu objasnite kakve sve promjene primjećujete na sebi. On će znati kako vam pomoći.

Nejasno razmišljanje
Žene u dobi oko pedesetih godina katkada se susreću s pravom pomutnjom u glavi, što ih sprečava u jasnom i bistrom razmišljanju te izražavanju. To, pojašnjavaju stručnjaci, može signalizirati početak menopauze. Naime, u menopauzi dolazi do opadanja estrogena, ali i dolazi do neravnoteže i u funkcioniranju ostalih hormona. Sve to rezultira onime što žene opisuju kao 'maglovitost u glavi'. Ako je doista riječ o menopauzi, žene bi se trebale posavjetovati s liječnikom te možda uzimati hormonsku terapiju koja im može olakšati život.

Maglovitost uma

Antidepresivi mogu snažno utjecati na promjenu raspoloženja i koncentracije kada ih se prestane uzimati. Antihistaminici, sedativi te lijekovi koji ublažavaju anksioznost mogu uzrokovati pospanost, ali i maglovitost u umu. Posebno je teška situacija kada se takvi lijekovi naglo prestanu uzimati. Ako se susrećete s ovakvim tegobama, napravite popis svih lijekova koje koristite. Ako sumnjate na neke da vam uzrokuju poteškoće u mentalnom funkcioniranju, posjetite liječnika i posavjetujte se s njim.

Prestanak pušenja i manjak koncentracije
Odluka o prestanku pušenja možda je najbolja životna odluka koju možete donijeti, ali ne prolazi bez posljedica. Naime, osobe koje prestanu pušiti neko vrijeme imaju problema s koncentracijom, ali i nervozom. Dobra je vijest da je to samo faza koja ima rok trajanja. Kako biste tu fazu lakše prebrodili, stručnjaci savjetuju da se svakoga dana nekoliko puta podsjetite na sretne stvari u svojemu životu. Ako vam je i dalje iznimno teško, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Fizička aktivnost za bistar um

Zaposleni ste, radni dan vam traje deset sati, u automobilu provodite veći dio dana… Takav životni tempo uskraćuje bavljenje tjelovježbom koja je nužna za normalno funkcioniranje mozga. Vježbanje također sprečava bolesti demencije. Bez puno objašnjavanja dovoljno je samo reći kako zbog vlastite dobrobiti trebate u svoj dnevni ritam uvesti i neku fizičku aktivnost, neovisno o tome koliko zauzeti bili.

Nesposobnost koncentracije

Šef vam je na poslu dao loše ocjene, a vi znate da se sprema novi val otkaza. U takvom kontekstu zatim počinjete razmišljati o svojim kreditima i brojnim računima… Naravno da se u takvim okolnostima ne možete koncentrirati. Ljudski mozak tako funkcionira kad smo suočeni sa stvarnom ili imaginarnom prijetnjom. U nama se pali alarm na svaku moguću sitnicu koja možda i nema nikakvo značenje, ali nama je velika kao slon. Pretjeranu brigu možete smanjiti tako da se što češće bavite stvarima koje volite. Mala pozitivna djela dokazano blagotvorno djeluju na mozak i smanjuju stres. Ako sami to ne možete postići, obratite se stručnjaku za pomoć.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!