KAKO IH KONTROLIRATI

Zašto djeca imaju ispade bijesa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.12.2011 12:11
  • Objavljeno 07.12.2011 u 10:16
dijete plače

dijete plače

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Rijetko koje dijete neće doživjeti ispad bijesa, što roditelje često baca u očaj. Prema novim istraživanjima, proučavanje ispada bijesa može se vidjeti koliko se često ponavlja i zašto, a to uvelike može skratiti muke cijeloj obitelji

Poznato je da u ispadu bijesa dijete vrišti, udara i baca se, a časopis Emotion objavio je kako su bitni zvukovi koje ljutito i povrijeđeno dijete u tim trenucima ispušta.

Koautor studije, James A. Green sa sveučilišta Connecticut, rekao je da su pri proučavanju djeca nosila odijela u koja su ušili mikrofone. Sakupili su stotinjak snimaka s njihovim zvukovima koji uključuju i snimke ispada bijesa i normalna razdoblja.

Rezultati su pokazali da djeca u tim trenucima doživljavaju različite emocije poput tuge i ljutnje te da ispadi nemaju dvije faze - ljutnja i vrištanje pa tuga i plakanje, kao što se prije mislilo.

'Ljutnju i tugu doživljavaju nekako istovremeno. Obično plaču, zapomažu i bacaju se na pod u istom trenutku ili vrište i udaraju sve oko sebe. Komplicirano je točno objasniti taj proces, ali najlakše bi bilo sve spriječiti tako da ne učinimo ništa i pustimo da sve samo od sebe prođe', rekao je Michael Potegal sa sveučilišta Minnesota koji je također sudjelovao u istraživanju.

Rasprava o tome zašto su ljuti ili što žele nema smisla, jer oni u naletu bijesa ništa ne čuju niti mogu biti razumni, a time duljimo cijelu situaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi