MALO LJUTOG NE ŠKODI

Zašto biste jelo trebali začiniti čilijem?

12.03.2013 u 13:24

Bionic
Reading

Volim ljutu hranu, ali nisam uvijek bio njen ljubitelj. Negdje sam u svom kulinarskom procesu postao svjestan da mi spicy hrana paše i da volim eksperimentirati s tajskom kuhinjom, ali i ostalim kulturama koje vole svojoj hrani dodati malo đavoljeg twista. Moja ljubav s ljutinom nije počela baš tako lijepo

Kao klinac, jedina osoba u mom životu koja je voljela začinjenu hranu bila je moj djed. Motao sam se oko njega kada je spremao ručak i žicao ga da mi da da probam malo feferona. Popustio je. Nekoliko sati močenje jezika u vodu kasnije shvatio sam što to znači ljuto.

U kuhinji koju prakticiramo u restoranima, uče vas da hrana nikako ne smije imati onaj chilli kick koji bi bio poguban za nepce gostiju. Daleko od toga da tu i tamo u neka jela ne stavimo malo pepperoncina, ili nekoliko kapi tabasca, ali sve je to jako daleko od onoga što znači spicy hrana. U hrvatskim kuhinjama imati nekoliko vrsta čilija gotovo je nepoznanica. Kuhari ih rijetko koriste, a dobavljači, koji bi ih i mogli nabaviti, vrlo ih rijetko nabavljaju. Tek sam u nekoliko dućana u Zagrebu naletio na nekoliko vrsta čilija koji su trulili na nekoj od polica.

Prilikom odlaska u Barcelonu, na tržnici Boquerija naletio sam na brojne štandove na kojima se prodaje samo i isključivo čili. U svim svojim bojama i oblicima predstavlja mamac za turiste iz cijeloga svijeta koji uzimaju vijence sušenog, mljevenog suhog, ali i svježeg spremnog za razne kulinarske eksperimente.

Bez čilija ne možemo zamisliti jela od curryja i sve tajske (tajlandske; engl. thai) inačice, popularan je i u obje Amerike te je sastavni dio kuhinje u Meksiku. Bez njega se ne može zamisliti guacamole, tortille, quasedille i ostali meksički specijaliteti. U SAD-u je sastavni dio ponude restorana s odrescima. Posebno se cijeni u kulturi roštilja gdje je jedan od glavnih sastojaka za razne mesne premaze BBQ-a kojima u Americi obiluju. Vole ga doduše na svim kontinentima te je izuzetno prisutan u Africi. Kod nas bi ga bilo poželjno staviti kao lagani 'kick' u riblje juhe, brodete i marinade u primorskom dijelu, a u kontinentalnom dijelu se razne inačice ljute paprike već tradicionalno upotrebljavaju u paprikašima, ajvarima, gulašima i ostalim receptima koji su nastali pod utjecajem mađarske kuhinje.

Ove godine si za zadatak uzimam sađenje papričica čilija na balkonu i isprobavanje raznih varijanti u jelima koja ne moraju nužno biti iz egzotičnih kultura. Kod čilija treba posebno paziti kako se njime rukuje. Nakon sjeckanja ruke obavezno dobro oprati i ne dirati oči ili ne dao bog ići na WC.

Inače, čili pripada porodici Capsicum. Mogu biti različitih boja oblika i ljutine. U najpopularnije vrste ubrajaju se habanero, jalapeno, chipotle, cayenne, anehaim, ancho, mađarska paprika. Domovina čilija je Meksiko, a po svijetu su ga raširili pomorci.

Bogat je vitaminom A, K, C, riboflavinom, niacinom, tiaminom. Također je bogat željezom, magnezijem, fosforom i kalcijem. U zemljama u kojima se čili puno konzumira primijećeno je da je manje problema s kolesterolom, da ima manje srčanog i moždanog udara. Kapsaicin, tj. tvar zbog koje je čili ljut jedna je od komponenti koja je dobra u prevenciji raka prostate. Sve u svemu, čili ima zbilja bezbroj ljekovitih svojstava, ali to nije jedan od razloga zašto ga koristim. To je samo sretna okolnost u cijeloj priči. Glavna je stvar onaj njegov pakleni učinak. Ne brinite se, malo ljutog je uvijek dobro. Spice it up!

Danas umjesto recepta ide video, fenomenalan chilli con carne koji je pripremio jedan od najvećih kuhara i chefova današnjice Heston Blumenthal (recept za čili počinje na 18:44). Uživajte i odvojite vremena za pripremu ovoga fenomenalnog jela, nije teško i nećete zažaliti truda.