NEKOLIKO ČINJENICA

Zar majčinstvo zbilja ovo čini od žena

16.01.2014 u 09:19

Bionic
Reading

Nakon što dobiju prvo dijete treba proći čak i do godinu dana kako bi u potpunosti počele uživati u majčinstvu, pokazalo je britansko istraživanje Nurofen for Children

Više od polovine novopečenih mama pati od manjka samopouzdanja, a jedna od šest u svojoj bebi počne uživati tek nakon prvog rođendana.

Čak 52 posto mama izjavilo je kako osjeća da je izgubilo svoj identitet nakon poroda. Njih čak 35 posto kaže kako im nedostaje boravak izvan kuće i odlazak na posao. Više od polovine, njih 52 posto, smatra kako treba naći novi krug prijatelja, onih koji imaju djecu.

Naime, istraživanje je pokazalo kako mame, umjesto da uživaju u bebi, prolaze vrlo stresno razdoblje u kojem se suočavaju s novim promjenama. Osim što moraju preživjeti brojne neprospavane noći, žene su priznale kako im je potpuno palo samopouzdanje jer nisu znale što činiti u određenim novim situacijama.


Novopečene mame priznale su i kako su bile zatečene mnogim aspektima majčinstva, uključujući zdravlje, bolest, hranjenje, sigurnost… Jedna od šest mama otkrila je kako je u djetetu počela uživati tek nakon bebina prvog rođendana.

Gubitak društvenog života koji je neminovan nakon rođenja djeteta velika je promjena, stoga nije čudno što je čak 55 posto mama priznalo kako su teško podnosile činjenicu da, nakon što dobiju dijete, ne mogu izaći kada hoće i raditi što žele.

Osim toga, nešto više od polovine priznalo je i kako teško prihvaća promjene na tijelu koje su nastale nakon porođaja. No najveći im je izazov nakon rođenja prvog djeteta nedostatak znanja o novoj ulozi.

Zatečene su nekim novim zahtjevima s kojima se tek uče nositi: zašto im dijete plače, kako ga uspavati, kako mu uspostaviti rutinu. Zbog mnogih zahtjeva mame su zbunjene i gube vjeru u sebe. Oko 24 posto smatra i da je dojenje pravi izazov, kao i koordiniranje kućanskih poslova, kuhanja i brige o djetetu.
Samo 56 posto mama smatra kako im je partner pružio dovoljno potpore tijekom tog razdoblja.

No unatoč svemu osam od deset mama kaže da im je dijete 'najbolje što im se dogodilo u životu'.

Glasnogovornik istraživačkog projekta Nurofen for Children kaže kako majke, dok razmišljaju o majčinstvu, misle da je trudnoća najteži dio, no pravi posao dolazi kada se beba rodi. Dolazi do velikih promjena na koje se trebaju prilagoditi, provesti 24 sata brinući se o drugom biću, a to je posebno teško prve godine djetetova života.