MODNE INSPIRACIJE

Započelo 26. izdanje Schwarzkopf Cro A Portera

16.10.2015 u 12:00

  • +18

Započeo Schwarzkopf Cro A Porter

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Matijašec

Bionic
Reading

Započelo 26. izdanje Schwarzkopf Cro A Portera U vrhunskom prostoru Hauba@Lauba započelo je 26. izdanje Schwarzkopf Cro A Portera. Pista prve večeri Schwarzkopf Cro A Porter-a bila je rezervirana za Nebo, Anthonyja Avangarda, Vedranu Mastelu, Katarinu Džale, Manuelu Lovrenčić, Lukabu by Marina Jerant te debitanticu sezone Loré

Nebo je otvorilo 26. sezonu kolekcijom za jesen/zimu 2016/2017. te u njoj stavlja ženu i njenu siluetu u prvi plan. Silueta naglašenog struka i širokih suknji inspirirana je prošlošću, ali su kao kontrast tome materijali suvremeni, s posebno izraženim teksturama. Boje su prigušene, pomalo mračne i zimske, nezaobilazna su crna, siva i boja vina. Kao dio haljine izražen je cvijet koji se stapa s ljepotom siluete i daje joj notu romantike.

Mladi Anthony Avangard predstavio je mušku kolekciju naziva OXYGEN, obiluje koloritom i grafičkim motivima, s naglaskom na sofisticiranost i sport. Kolekcija je to inspirirana autobiografijom, slobodom, degradacijom, buntom, navijačima iz predgrađa, a također se njome promiče pojam emocionalne inteligencije (EQ) s naglaskom na šarm, humor i ironiju. Neki od materijala koji su korišteni su felpa, pamučne mreže, neopren, muslin i ekokoža. Boje kojima se Anthony ove sezone pozabavio su crvena, plava, zelena i neonski žuta, a sve je ublaženo bijelom, crnom i sivom. Kolekcija je upotpunjena ruksacima, longboardovima i Nikeovim tenisicama.

Glazbeni festivali, umjetnički radovi Laszla Moholy-Nagyja te sam kreativni proces glavne su inspiracije nove kolekcije Vedrane Mastele. Prozirne tkanine i preklapanja, ručno oslikani odjevni predmeti, slojevitost, detalji i akcenti u bojama čine kolekciju koja, u Vedraninom senzibilitetu, prenosi festivalsko raspoloženje, mladenački duh i slobodu izražavanja.

Katarina Džale predstavila je kolekciju imena Terra Panonica, za koju je Inspiracija proizašla iz prirode i okruženja upravo Terra Panonice, kuće ideja smještene u vojvođanskom Mokrinu. Njezina ovosezonska kolekcija haljina prožeta je bojama i prirodnim tkaninama poput svile i vune, ali s tkaninom koja je nastala kao otpadni proizvod tekstilne industrije. Terra Panonica znači održiv razvoj, slobodu, prirodu, ekologiju, čistoću. Novost ove kolekcije su i vrlo izravne poruke koje svaka haljina odašilje. Haljine imaju aplikacije u obliku riječi, pojmova osjećaja i pojmova iz prirode. Glavna poruka je - osjeti prirodu/osjeti sebe, a sve to stvoreno je od tkanine koja će imati pozitivan utjecaj na okoliš. Riječ je o unikatnoj kolekciji u kojoj nema dvije iste haljine te svaka ima svoju vibraciju.

Kolekcija 'Metamorphosis' diplomirane dizajnerice Manuele Lovrenčić igra je mekih tekstura i slojeva te preobrazbi klasičnih formi u rapsodiju detalja spajanjem boja i linija u kroju. Dinamična forma ručno šivanih detalja od vune koji daju posebnu mekoću nit su vodilja kroz kolekciju u kojoj dominiraju kaputi od vunenog buklea i velura. Eklektični spoj predimenzioniranih nabora i mekih linija koje naglašavaju ženstvene forme savršen je čin opuštenosti i elegancije. Dizajnerica se poigrala optičkim iluzijama u kojoj detalji djeluju kao da su povezani sa samim tijelom te na taj način započinju svojevrsnu metamorfozu i postaju sastavni dio osobe koja ju nosi. Nježne boje pudera u kombinaciji sa sivom i bojom vina stvaraju efektnu poveznicu i čine kolekciju dinamičnom i zabavnom, odstupajući od strogih zimskih okvira.

LUKABU by Marina Jerant predstavlja fantastičnu kolorističku paletu začinjenu metaliziranim tkaninama te uvodi fatalno dramatičnu i besprijekorno elegantnu boju ciklame kao savršenu alternativu večernjim kombinacijama u uobičajenoj crnoj boji. Jerant je konstrukcijski pročistila linije i uvela lepršavost uz providne elemente kako bi naglasila vamp-izgled i zagrijala ga krznom uz električne sandale. Od materijala koristi svileni muslin, svilu, metalizirane tkanine i ekokrzno vrlo zanimljive teksture.

Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera Loré predstavlja nam kolekciju inspiriranu Gvatemalom i tradicionalnim materijalima majanske zajednice. Materijale korištene u kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području srednje Europe, Željko Pušić, stoga je ona svojevrsni hommage njegovom radu, kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta. Za svaki od materijala u kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Vuneni tkani materijali kombinirani su s prirodnim materijalima poput vunenog štofa, muslina, svile, čipke i svilenog pliša. Nakit za kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski kombinirajući na terakoti nijanse boja u skladu s tkanicama, po uzoru na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Šalove je za Loré izradila Ivna Matičec.

Nakon uspješne prve večeri u drugoj na pistu Schwarzkopf Cro A Portera izlaze Etna Maar, Iva Karačić, Mario Vijačkić, Madame demode i Klisab, a dizajnu se nakon godina rada u fotografiji vraća i 1st by Goran Čižmešija&Humana Nova.