NOVA MODA

Zaljubljeni dijele internetske lozinke i – zažale

20.01.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Novi trend među mladima – kada vole, dijele sve, pa i lozinke za društvene mreže i e-mail. Kada ljubav prestane, ova se gesta povjerenja pretvara u tempiranu bombu

To je izraz naklonosti između dvoje zaljubljenih – također, to je znak novih vremena. Dijeljenje kompjutorskih lozinki je najnovija moda kako bi se iskazalo povjerenje u vezama tinejdžera. No često se dogodi da se pretvori u probleme. Nerijetko se dogodi da privatni e-mailovi i poruke postanu javni, da ostavljeni partner napravi dar-mar na Facebook stranici.

Novo istraživanje pokazuje da je trend dijeljenja lozinki u porastu – New York Times objavio je rezultate po kojima čak 30 posto korisnika Facebooka, Twittera ili jednostavno e-maila povjerava svoje šifre partnerima ili prijateljima.

Tehnološki znalac Rosalind Wiseman usporedio je pomamu dijeljenja lozinki s mladenačkim seksom – u to se klinci upuštaju prije svega zato što ih obeshrabruju odrasli.

Stručnjaci smatraju da je ova pojava svakako rizična i nepoželjna. Ona je prije iskaz nedostatka povjerenja nego dovoljnog povjerenja. Ona onemogućuje pravo svake osobe na minimum privatnosti.

Evo primjera iz San Francisca: srednjoškolci Tiffany Carandang (17) i njezin dečko razmijenili su lozinke za e-mail i Facebook. Objasnila je to kao 'znak povjerenja' i iskaz da nema ništa što bi skrivala od partnera. 'Znam da nikada neće napraviti ništa što bi uništilo moju reputaciju', izjavila je djevojka.

No informatički stručnjaci ne dijele njezin optimizam. U većini će potvrditi kako su vrlo rijetki slučajevi u kojima netko od partnera nije zažalio zbog viška povjerenja.

Jedan engleski dječji psiholog čak je otišao toliko daleko da je sa svojim sinom potpisao ugovor koji regulira pravila korištenja interneta, a jedna od važnijih odrednica je obaveza diskrecija, uključujući i ne-dijeljenje lozinki. No, kako i ugovori prije svega počivaju na povjerenju, pitanje hoće li izdržati izazove mladenačke ljubavi.