PRAKTIČNO I LIJEPO

Zahtjevi uređenja moderne kupaonice

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Moderne kupaonice ne služe samo za obavljanje osnovnih higijenskih potreba, već su prostor za opuštanje koji mora biti funkcionalan, ali u isto vrijeme i estetski dopadljiv. Upravo zbog toga sve se više pažnje posvećuje njihovu uređenju

Estetske vrijednosti nameću se kao obveza ovog najčešće malog, ali izuzetno bitnog dijela stambenog prostora. Odabir pločica, sanitarnih elemenata te prateće opreme, definirat će kompletan ugođaj svake kupaonice. Tome će značajno doprinijeti njezina veličina, kao i prostorni odnos pojedinih elemenata.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Minimalna optimalna dimenzija kupaonice koja osigurava pravilan i funkcionalan raspored svih potrebnih elemenata i opreme je pet četvornih metara. U praksi se često susrećemo s manjim kupaonicama, ali za optimalan komoditet i funkciju preporučljiva je navedena dimenzija. Ako je WC s umivaonikom odvojen prostor te se formira kupaonica bez zahodske školjke, sve potrebe bit će zadovoljene i u prostoru manje kvadrature.

Nasuprot kupaonicama, koje zadovoljavaju minimalne optimalne zahtjeve, postoje i one koje svojom veličinom i komforom jednostavno zadivljuju. Sasvim je jasno da se pri projektiranju stanova u višestambenim objektima prostor kupaonice svodi na optimalnu dimenziju kako bi se osiguralo više kvadrata za prostore u kojima se češće boravi, ili kako bi se uspjela dobiti dodatna radna ili spavaća soba. Komforni stanovi povećavaju kvalitetu prostranom kupaonicom, a preporuka je svima, koji su u prilici graditi vlastiti dom, da je također osiguraju.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prostornost kupaonice vizualno će se naglasiti i povećati dobrom prirodnom ili umjetnom osvijetljenošću. Pri tome je izuzetno važno paziti na odabir boja pločica i ostalih elementa. Veći prostori dopuštaju veću slobodu pri odabiru boja i dimenzija obložnih materijala, dok je za manje preporuka odabrati svijetle boje. Odaberu li se kupaonski elementi i pločice u jakim bojama, kupaonica će biti vizualno opterećena. Elegancija će se postići umjerenim odnosom boja i oblika i to uvijek djeluje efektno.

Prilikom ulaska u kupaonicu, poželjno je od direktnog pogleda skriti zahodsku školjku ili perilicu za rublje (ako je smještena u istom prostoru), a naglasiti umivaonik i kupaonske elemente - u obliku ormara, polica te integriranog ili samostalnog ogledala. Veličina ogledala može vizualno korigirati dimenziju kupaonice te je učiniti većom. Vrlo dobri efekti postići će se centralnom postavom ogledala u širini od jednog metra.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Odabir oblika, veličine i boje kupaonskih elemenata, u sklopu kojih se nalaze umivaonik i ogledalo, značajno će utjecati na estetske i funkcionalne vrijednosti kupaonskog prostora. Da bi se ispunile osnovne funkcionalne karakteristike, potrebno je ostaviti dovoljno dovoljno uporabnog prostora ispred sanitarnih elemenata, prostor za odlaganje ručnika, kozmetičkih i higijenskih sredstava te mogućnost jednostavnog održavanja.

Estetske vrijednosti kupaonice izrazit će se kroz pravilno odabran odnos kupaonskih elemenata, koji trebaju biti u proporciji sa samom veličinom prostora, ostalim elementima u prostoru, a bojom se moraju slagati i s podnim i zidnim oblogama.

Odabir ležeće kade ili tuš kabine često nije uvjetovan samo željama, već i prostornim mogućnostima. Postava tuš-kabine s transparentnim staklom može biti izvrsno rješenje za sve koji žele povećati malenu kupaonicu. Održavanje takvog stakla nešto je zahtjevnije, ali je konačan prostorni dojam efektniji od odabira bilo kojeg drugog materijala.

Kada može postati ukras kupaonice, pa je preporuka svima koji žele upravo to, dobro promisliti o odabiru oblika, dimenzije i njezine pozicije u prostoru. Velika ležeća kada, pogotovo u specifičnim zaobljenim oblicima, traži prostor kako bi došla do izražaja. Nasilno smještanje ovakvih kada u prostor neprimjerene veličine, može dovesti do suprotnog efekta od željenog.

Trendovi u opremanju kupaonica se mijenjaju, ali udobnost i funkcionalnost koje trebaju biti zadovoljene trajni su zahtjevi kako biste uistinu bili zadovoljni svojom modernom kupaonicom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi