KREME ZA RUKE

Zadnja linija obrane od starenja

20.01.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Ispucana i suha koža posuta melaninskim mrljama može postarati ruke i za 10 godina, što je i Madonnina noćna mora

Kad bismo procjenjivali Madonninu starost po njenom gotovo 'fotošopiranom' licu i savršeno zategnutom tijelu, teško bismo mogli pogoditi da je zašla već u šesto desetljeće života. No čak ni ona ne može spriječiti izdajničke znakove starenja na rukama prošaranim sve širim venama koje prekriva sve tanja koža.

Ruke, točnije šake najizloženiji su dio tijela i 'najslabija' karika koja u zimskim uvjetima doslovno puca. Do pucanja nježne kože nadlanica dolazi zbog učestalih temperaturnih promjena i zbog činjenice da taj dio tijela ne obiluje žlijezdama lojnicama, a učestalim pranjem samo pospješujemo njihovo isušivanje. Srećom, manjak prirodnog načina 'podmazivanja' možemo nadomjestiti češćim nanošenjem specijaliziranih krema i zaštititi toplim rukavicama.

Specijalizirane regenerativne reme za ruke djeluju hidratirajuće i hranjivo, s tim da su neke obogaćene i sredstvima za izbjeljivanje hiperpigmentacijskih mrlja. Izdajničke 'staračke' pjege s površine nadlanica ciljano se mogu tretirati i serumima za izbjeljivanje melaninskih nakupina koje inače koristimo za uklanjanje istih s lica. U slučaju znatno oštećene kože preporučuju se tretmani parafinskim rukavicama, koje navlačimo prije spavanja kako bi ruke ujutro izgledale pomlađeno i zdravo.

Tamni lakovi ne laskaju izgled ruku, pogotovo ako su ispucali i neuredni. Stručnjaci preporučuju nanošenje svijetlih i blijedih nijansi zbog kojih se ruke doimaju urednima. Ako nakon skidanja laka površina nokta nema zdravu ružičastu boju, to je znak dehidriranosti. S obzirom da manjak tekućine uzrokuje pojavu krhkih noktiju, savjetuje se povećana konzumacija vode i zelenog čaja te konzumiranje hrane bogate esencijalnim masnim kiselinama.