VELIKI TREND

Ljubitelji interijera sve se više okreću smeđoj boji, a jasno je i zašto

15.02.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Prema psihologiji boja, ljudi okruženi smeđom bojom osjećaju se sigurnima zbog njezine povezanosti sa zemljom – smirujućim i otpornim elementom koji nas doslovno drži prizemljenima. Stoga možda i ne čudi to da nakon dvije godine, provedene u znaku pandemije, smeđa bilježi ogroman preporod u uređenju domova i dizajnu interijera općenito

U godišnjem izvještaju magazina Vogue o trendovima u svijetu interijera neki od najpoznatijih dizajnera upravo su smeđu proglasili bojom koja će obilježiti mjesece pred nama.

Ljubitelji interijera ponovno eksperimentiraju bojama, a bogate nijanse smeđe jedne su od najtraženijih. Od luksuzne boje konjaka, karamele, pa sve do čokoladne, smeđe nijanse sada se podjednako ističu na namještaju, dekorativnim elementima, ali i bojama zidova, zbog čega će trend neutralnih boja u interijerima ove godine predahnuti.

Prečesto se minimalizam u interijerima odnosi na sve elemente prostorije u bijeloj boji. A kako je pandemija natjerala sve da sjede kod kuće i zure u svoje zidove, monokromatska estetika bila je zadnja stvar koju su mnogi željeli vidjeti. Upravo navedene okolnosti brojni ističu kao glavnog krivca za veliki povratak smeđe boje u svijet interijera.

Osim što djeluje utješno, smeđa boja još uvijek se može uklopiti u neutralnu paletu boja kakvu preferiraju ljubitelji minimalizma. Prema mišljenju vrhunskih dizajnera interijera, posljednjih mjeseci svi se nalaze u potrazi za neutralnom bojom kao što je smeđa. Osim što prostorima daruje toplinu i smirujući efekt, smeđa je istovremeno bezvremenski odabir i pruža lijepu nadopunu ili osnovu za druge boje u prostoru.

I dok pojedini stručnjaci u svijetu interijera pandemiju vide kao glavni razlog ponovne relevantnosti smeđe boje, drugi vjeruju da je njen povratak rezultat vraćanja trendova kakvi su vladali u ludim 70-ima.

ZA LJEPŠI DOM

Ovi Ikeini komadi izgledaju poput dizajnerskih, a ne koštaju više od sto kuna

Pogledaj galeriju