NAGRADNJAČE

Zabavite se uz maštovitu bajku 'Kraljevićev san'!

18.10.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Književnica Evelina Rudan objavila je niz zbirki pjesama, no sada je odlučila iznenaditi najmlađu publiku pravom književnom poslasticom, maštovitom i zabavnom bajkom 'Kraljevićev san'

U novoj i čarobnoj bajci 'Kraljevićev san', književnice Eveline Rudan, klinci mogu upoznati simpatičnog Kraljevića od Plavog Uvojka koji je izgubio san. Mama Kraljica od Srebrne Ukosnice, tata Kralj od Modrog Šešira, baka Kraljica od Ružičastog Rupca, djed Kralj od Zelenog Pera, svi dvorjani i sluge dvorca u tom kraljevstvu na kraju svijeta pokušali su ga pronaći, ali bilo je uzalud. Dvorski je čarobnjak doznao da bi u potrazi mogli pomoći Vitez Čista Srca i Dama od Pospanih Vjeđa te se društvo upušta u pravu avanturu. Što se sve na putu dogodilo, tko je Kraljeviću oteo san, kako je on u špilji pronašao Pticu Slomljenih Krila, kako su mu mravi i Medvjed Cipelonosac pomogli te kako je  Kraljević pokazao neizmjernu hrabrost i dobrotu u svladavanju prepreka, pročitajte u ovoj divnoj i duhovitoj bajki. Klinci će još više uživati uz fantastične ilustracije koje se savršeno uklapaju u tu maštovitu, zaigranu i prekrasnu priču, a za njih je zaslužan ilustrator Sven Nemet

Književnica Evelina Rudan, rođena u Puli, školovala se u Žminju, Puli i Zagrebu, gdje je završila studij kroatistike i južnoslavenskih filologija. Trenutačno radi na Odsjeku za kroatistiku na

Cijelu knjigu krase prekrasne ilustracije

Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je objavljivala poeziju u nekoliko pregleda i antologija, a neke su joj pjesme prevedene na više stranih jezika.

Zbirke pjesama koje je objavila su: 'Sve ča mi rabi ovega prolića', 'Uvjerljiv vrt', 'Breki i ćuki', 'Pristojne ptice' te 'Posljednja topla noć', koju je objavila zajedno sa Slađanom Lipovcem i Denisom Peričićem. Za rukopisnu zbirku 'Breki i ćuki' dobila je književnu nagradu Grada Rijeke Drago Gervais 2007. godine.

Bajka 'Kraljevićev san' je njezino prvo djelo namijenjeno najmlađoj publici. Na pisanje za djecu ju je potaknulo, kako sama književnica kaže, pričanje priča svojoj djeci. Kako su njezini sinovi ponekad sami znali zadati sastojke koje priča mora imati, ova je morala imati mač, šumu i konja. 'S druge strane, ova je priča rješavala i moju frustraciju sporošću uspavljivanja, pa sam htjela neku priču koja bi to mogla riješiti, ili pokušati riješiti, na simboličnoj razini', dodaje književnica.

Upravo to što i sama ima djecu, Evelinu Rudan je potaknulo na pisanje za njih. Tako je izjavila: 'Zato što imam najmlađu publiku doma, odmah mogu provjeriti kako priča funkcionira, oni me ne štede, niti mi opraštaju pogreške u narativnim koracima. Tek kad neka priča u našem obiteljskom repertoaru prođe sve zamke, tek onda sam nekako sigurna da je možda mogu ponuditi i drugima.' Osim toga, pisanje za najmlađu publiku je jako veseli te ova bajka nije namijenjena samo djeci, već i onima koji im je budu čitali ili preporučivali.

Inspiraciju za pisanje Evelina Rudan pronalazi doslovno u svemu, a ovom knjigom mališanima je željela poručiti da su 'samostalniji nego što to roditelji vide, zatim da se nevolji i strahu možeš suprotstaviti i tako da ih jasno pogledaš u oči, da je empatičnost i briga za drugoga važna, da se ustrajnost i trud isplate te da su odrasli tu uz dijete, ali ne i umjesto djeteta'.

Tportal i Profil za vas su pripremili čak pet primjeraka bajke 'Kraljevićev san'. Sve što trebate je brzo i točno odgovoriti na nagradno pitanje.

Nagrade su osvojili:

Lana Bubnjar

Petra Jurčić

Julijana Igrec

Martina Balaško

Franjo Romić