ODLIČAN RECEPT

Za samo pola sata uživat ćete u sočnom pečenom lungiću

09.03.2015 u 08:38

Bionic
Reading

Svinjetina je često nepravedno zapostavljena vrsta mesa, a kada zamislite ukusni i pečeni lungić koji je gotov za pola sata, vjerojatno ćete ga pripremiti već ovog vikenda

Prosječna težina lungića je oko 400 grama, a kako je prema nekim osnovnim pravilima za jednu osobu dovoljno 250 g mesa, računajte da možete složiti ukusan obrok za dvoje.

Jedan od glavnih razloga zašto biste češće trebali pripremati lungić jest što se možete poigravati s raznim kombinacijama začina i uvijek dobiti malo drugačiji okus, a sve što trebate učiniti nakon što ga začinite jest da ga malo zapečete pa stavite u pećnicu. Dakle, ne može biti jednostavnije, a na tanjuru ćete imati sočno meso.

Priprema

Pećnica treba biti zagrijana na 200 stupnjeva Celzijevih. Nakon što ste meso oprali, začinite ga začinima koje volite, ali obavezno dodajte sol i papar. Meso samo dobro natrljajte, najbolje rukama, savjetuje Yahoo Food. Možete probati kombinaciju jednakih količina soli, papra, smeđeg šećera i kumina, a uz meso poslužite pečeno korjenasto povrće. Smeđi šećer pomoći će da svinjetina dobije lijepu karameliziranu koricu, ali će i ostali začini bolje prodrijeti u meso.

Sada uzmite tavicu s malo maslinova ulja i kada se dovoljno zagrije, lungić prepecite sa svake strane tako da dobije laganu boju. Otprilike su potrebne dvije minute za svaku stranu. Zatim ga preselite u lim za pečenje i pecite još 15-ak minuta. Na pola pečenja ga preokrenite.

Rezanje

Ni jednu pečenku pa tako niti lungić ne smijete rezati čim je gotov jer će meso otpustiti sve sokove. Neka stoji minimalno pet minuta pa onda narežite i servirajte.