TKO BI REKAO

Volkswagen u šoku - Amerikanci zavoljeli dizelaše!

03.12.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Dizelski motori u SAD-u donedavno su se ugrađivali samo u radne strojeve, a ni opetovani pokušaji njemačkog premium trojica da minulih desetljeća privole Amerikance na alternativu benzinu nisu padali na plodno tlo

Posljednji statistički podaci pak sugeriraju da je došlo do promjene trenda te da dizelski zamah dobiva na momentu. Prema napisima Autocara, Volkswagen u SAD-u drži 72 posto tržišta lakih vozila s dizelskim motorima, što, s obzirom na veličinu tržišta, i nije neko dostignuće.

Ono što jest je podatak da su dizelski automobili u Volkswagenovoj prodaji sudjelovali do listopada ove godine s čak 22 posto. Što znači da je svaki peti Volkswagen prodan u SAD-u - dizelaš. Najveći udio otpada na Passat TDI sa 30 posto, koji se proizvodi lokalno u Chattanoogi.

Volkswagenov prvi čovjek u SAD-u Jonathan Broening Britancima je rekao da je Passat TDI s autonomijom većom od 1.200 km s jednim spremnikom najbolja reklama sam za sebe, budući da vlasnici o njemu ne prestaju pričati.

Čini se da je Amerikancima samo trebala kombinacija usporenog gospodarstva i sve viših cijena naftnih derivata da bi ih pogurala u ‘pravom’ smjeru. Hoće li i Mercedes i BMW iskoristiti novonastalu situaciju?