LAKŠI I SNAŽNIJI

Volkswagen pokazao novi Golf GTI

27.02.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Sedma generacija Golfa GTI bit će nam predstavljena na nadolazećem autosalonu u Ženevi u dvije verzije

Standardni GTI razvijat će 220 KS iz dvolitrenog turbopunjenog benzinca, dok će varijanta Performance raspolagati sa 10 KS više. Oba modela standardno će dolaziti s ručnim šesterostupanjskim mjenjačima, dok će šesterostupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG biti dostupan uz nadoplatu.

GTI je profitirao od nove platforme MQB pa nije samo snažniji, već je i 42 kg lakši od prethodnika, s masom od 1.351 kg.

Kao i dosad, od uobičajene izvedbe Golfa razlikovat će se po nizu detalja od kojih su najistaknutiji crvena linija na prednjoj masci, koja se proteže i u svjetlosno sklopovlje, te saćasta rešetka hladnjaka, naglašeni usisi zraka i zatamnjena svjetla sprijeda i straga izvana, kao i karirani uzorak školjkastih sjedala, upravljač s ravnim dnom i ambijentalno crveno osvjetljenje iznutra.

VW navodi da će snažniji GTI, koji raspolaže i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, do stotke sprintati za 6,4 sekunde te postizati elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h, što je čak pola sekunde brže od aktualnog modela.

Najavljena cijena iznosi 28.350 eura u Njemačkoj, a automobil u prodaju kreće odmah nakon svjetske premijere u Ženevi.