KULTNI POVRATNIK

Volkswagen iz mrtvih vraća Golf kabriolet

24.02.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj izložbi u Ženevi Volkswagen će ljubiteljima otvorenog neba konačno vratiti jedan od kultnih modela u ovom segmentu – Golf kabriolet

Golf kabrio već neko vrijeme nije član Volkswagenove obitelji. Nijemci su ga prestali proizvoditi još 2003. te su ga zamijenili Eosom koji je zapravo kupe-kabrioletska Jetta.

S obzirom na to da je posljednji Golf kabriolet, tehnički gledano, bio građen na platformi modela treće generacije, komotno možemo reći da nije bio unaprijeđen od 1993. pa se fanovi vjetra u kosi i mušica u ždrijelu u svakom slučaju imaju čemu veseliti.

Na proizvodnju kabrioletskog Golfa Nijemce je vjerojatno potaknula loša prodaja Eosa, no interesantno je to da su Nijemci odlučili paralelno tržištu nuditi oba automobila.

Sa 4.215 mm dužine, Golf kabriolet je 208 mm kraći od Eosa, budući da dva automobila dijele platformu i podjednak međuosovinski razmak od 2.578 mm, ponuda prostora u unutrašnjosti je podjednaka, a zbog toga što Golf ima meki platneni krov, umjesto Eosovog tvrdog, to znači da sa spuštenim krovom nudi više prtljažnog prostora (250 litara).

Za sklapanje mehanizma Golfu je potrebno 9,5 sekundi, a može to učiniti do brzine od 30 km/h.

Automobil će se u Njemačkoj nuditi po cijeni od 23.625 eura, a kupci će moći birati između četiri turbopunjena benzinca raspona snage od 105 do 210 Ks, te dva dizelaša sa 105 odnosno 140 KS.