GENECO BIO-BUG

Volkswagen Buba koju pogoni ljudski izmet

09.08.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Britanska tvrtka specijalizirana za proizvodnju metana od fekalija - GENeco iz Bristola - predstavila je prototip Volkswagenove Bube, nazvan Bio-Buba, koji pogoni plin dobiven od ljudskih fekalija

Proizvodnja alternativnog pogonskog goriva od fekalija nije nikakva novost, međutim kompanije koje su se bavile tim poslom najčešće su birale otpad životinjskog porijekla kao sirovinu. Britanski GENeco pak preferira ljudski izmet za proizvodnju biogoriva, a da bi demonstrirao njegovu uporabljivost, odlučio je prilagoditi mu Volkswagenovu Bubu kabriolet.

Metan je najjednostavniji član ugljikovodične porodice, odlikuje ga netopljivost u vodi te eksplozivnost u kontaktu sa zrakom. Taj se plin jednostavno stvara iz bilo kakvog organskog otpada, a najučinkovitiji se pokazao izmet stoke koji sadrži velike količine bioloških ostataka kao što su ugljikohidrati, proteini, masti i ostali nutrijenti. Ti sastojci služe kao hranidbena podloga bakterijama koje njihovim probavljanjem u anaerobnim uvjetima stvaraju metan.

U GENecou tvrde da godišnji kanalizacijski otpad 70-ak prosječnih kućanstava može pogoniti njihovu Volkswagen Bubu 16.000 km. Buba može prevaliti 8,5 kilometara s jednim kubnim metrom plina te postići maksimalnu brzinu od 182 km/h.