BOLJE NE MOŽE

Volite putovanja i fotogenične destinacije? Imamo tri odlična prijedloga za vas, relativno su blizu i apsolutno povoljni

28.05.2019 u 06:30

Bionic
Reading

Na Zemlji postoji jako puno zanimljivih mjesta zbog kojih nema smisla novac i slobodno vrijeme trošiti samo na prženje na plaži. Do atraktivnih turističkih destinacija ne mora se nužno putovati samo prekooceanskim letovima, jer zavist prijatelja fotkama na Instagramu možete izazvati i za manje novca. Odabrali smo tri zanimljive destinacije do kojih možete stići - letom preko Mediterana.

Maroko

Ako vas privlače filmski prizori iz povijesti arapskog svijeta, s labirintom uskih ulica punih restorana, trgovina i tržnica, koje vrve egzotičnim uličnim zabavljačima, glazbenicima i majstorima tetovaže, onda su medine mjesto u koje želite uroniti.

Povijesnu jezgru pronaći ćete u svakom gradu Maroka, a jedna od najposjećenijih je ona u najinternacionalnijem marokanskom gradu Marrakeshu. Crvene zidine povijesnog grada imaju svoju priču, ali je loše ispričana turistima pa i veći zaljubljenici u povijest sugeriraju da se ne zamarate obilaskom muzeja i razgledavanjem zidova, već radije uronite u medinu i upijajte atmosferu na ulicama.

Pripazite samo da ne zaronite preduboko i držite se frekventnijih uličica, a vrjednije stvari držite dobro skrivene. Medina u povijesnom gradu Fezu očarat će vas kad se naviknete na žamor, ali je najnesigurnija i zahtjeva najveći oprez.

U medinama se može dobro i povoljno jesti tradicionalnu hranu, koja je mješavina berberske, arapske, turske, bliskoistočne i francuske kuhinje. Najpoznatije jelo su tagine, dinstano meso, najčešće janjetina, s povrćem, kus kusom i obiljem orijentalnih začina. Lokali u većim gradovima nude i tečajeve kuhanja pa ukusnu taginu od svježih namirnica i začina koje ste upravo kupili na tržnici možete naučiti pripravljati i sami. Maroko je smješten između Atlanskog oceana i Mediterana pa u priobalnim mjestima možete jeftino uživati u ribljim specijalitetima i plodovima mora.

Cijene u Maroku

Nacionalna valuta u Maroku je dirham, a jedna naša kuna vrijedi 1,46 dirhama.

Noćenje u višekrevetnim spavaonicama hostela u većim gradovima košta u prosjeku od 50 do 70 kuna, a u privatnim sobama od 140 do 170 kuna. U manje razvikanim turističkim mjestima može se naći noćenje u dvokrevetnoj hotelskoj sobi već za 100 kuna.

Direktnih letova iz Hrvatske nema. Karte se mogu pronaći već za stotinjak eura, a prosječna cijena povratne karte stoji oko četiri tisuće kuna.

Pivo ili čaša vina koštat će vas oko 50 kuna, a naći ćete ih samo u skupljim zapadnjačkim restoranima. Žeđ na ulicama i tržnicama najvjerojatnije ćete gasiti čajem od mente koji košta od 5 do 7 kuna.

Hrana je dosta jeftina, osobito ako se hranite na nekoj od brojnih tržnica. Sendvič ili pizza stoje između 20 i 35 kuna, ali već za 25 kuna može se dobiti i porcija tradicionalne tagine. Obrok u skupljem restoranu s poslugom košta oko 70 kuna, dok je u zapadnjačkim restoranima za glavno jelo potrebno izdvojiti 150 kuna. Riblje obroke u gradovima na obali može se pojesti već za 70 do 100 kuna, a za počastiti se jastogom dovoljno je od 240 do 280 kuna. U cijene večera s plodovima mora uračunati su i piće, salata i kruh.

Javni gradski prijevoz svodi se na prastare i pretrpane autobuse koji voze nejasnim rutama. Za vožnju gradom najbolji su maleni i jeftini taksiji za tri osobe. Cijenu je preporučljivo dogovoriti prije početka vožnje, a poslije 20 sati teško ih je uloviti.

Uobičajeni taksiji dostupni su u većim gradovima, start košta nešto manje od pet kuna, koliko košta i kilometar vožnje. Uber je dostupan samo u najvećem marokanskom gradu Casablanci. Za putovanje do obližnjih gradova dobra opcija su veliki taksiji za šest putnika. Vozači kreću tek kad popune sva mjesta, ali na to ne treba dugo čekati. Za puno prtljage mogu vam dodatno naplatiti pa cijenu također dogovorite unaprijed.

Let od Marrakesha do Casablance traje oko sat vremena i košta oko 360 kuna, a jeftiniji i učinkovit prijevoz nude međugradski autobusi i željeznica. Četiri sata vožnje autobusom od Marrakesha do Casablance košta samo 60 kuna, nešto brže, ako nema kašnjenja, stiže se udobnim vlakom koji košta 75 kuna. Željeznica je dobra opcija kad obilazite više gradova jer možete kupiti povoljnije karte za 7, 15 ili 30 dana putovanja.

Auto možete unajmiti već za 160 kuna po danu, ali se preporučuje samo ako želite posjetiti mjesta izvan glavnih ruta do kojih ne vozi javni prijevoz. Vozači u Maroku su naime dosta agresivni i česte su prometne nesreće.

  • +7
Što vidjeti i raditi u Maroku? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada putovati?

Zima u Maroku traje od prosinca do veljače, a iako su blage ovo nije najbolje vrijeme za putovanje jer se noću temperature spuštaju i do -3 stupnja Celzija, a ako je cilj vašeg putovanje planinarenje, na Atlas gorju dočekat će vas i obilje snijega. Ljeto traje od lipnja do kolovoza, s temperaturama do 27 stupnjeva Celzija pa mnogi spas traže na obali Atlantika gdje situaciju olakšava oceanski povjetarac.

Najbolje vrijeme za posjet Maroku su travanj i svibanj te od rujna do studenog, kada su temperature umjerenije, ali je dovoljno toplo. U gradovima je tada i manja turistička navala, ali ćete na gužve naletjeti ako planirate planinariti po Atlasu ili surfati na obali.

Kapadokija

Kapadokija je tursko povijesno područje u središnjoj Anatoliji omeđeno gradovima Hacıbektaş, Aksaray, Niğde i Kayseri. Spominje se u Novom zavjetu, ali povijest Kapadokije seže u pradavna vremena daleko prije Krista, u vrijeme indoeuropskog naroda Hetita koji je živio u drevnoj Maloj Aziji, a u Anatoliji stvorio moćnu državu koja je nekoliko stoljeća bila svjetska velesila i igrala važnu ulogu u političkim odnosima tadašnjih sila.

Vizualno je najdojmljivije područje u Turskoj, posebno u području 'mjesečevog krajolika' oko gradova Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Avanos i Mustafapaşa (Sinasos), gdje su erozijom mekanih vulkanskih stijena nastale spilje, pukotine, vrhovi i 'vilinski dimnjaci', neobične kamene formacije visoke i do 70 metara.

Podzemni grad star 5 tisuća godina proteže se na čak devet etaža ispod zemlje, a turistima su zanimljive i pećine u stijenama u kojima se može spavati.

Iako se vulkanski krajolik doima negostoljubivim, tlo je bogato mineralima i izvrsno za uzgoj voća i povrća, što ga čini bogatim poljoprivrednim područjima. Oduvijek je bila jedno od najvažnijih područja Anatolije za uzgoj vinove loze, a brojnim vinogradima i vinarijama može se pohvaliti i danas.

Tradicionalnu tursku hranu pronaći ćete u većini restorana u cijeloj Kapadokiji. Za izbor ne morate brinuti jer se turska kuhinja ubraja u top 5 svjetskih kuhinja, a kako se turski utjecaj osjeća i na našim područjima, dobar dio tradicionalne turske nađe se i u našim 'trpezama', poput pilećeg rižota (pilaf), ćufti (kofte) ili mesa s roštilja. Ako ste ljubitelj goveđih odrezaka i zahtjevni po pitanju stupnja pečenja, Kapadokija je svršeno mjesto za vas. Svoj odrezak naručite az pişmiş (krvav ili rare), a komadiće možete dovršavati po vlastitoj želji na vrućoj mramornoj ploči na kojoj će vam odrezak servirati. Ukusna variva pripremaju od sezonskih proizvoda, od mesa ćete na menijima pronaći najviše piletinu i teletinu, a poznati su i po velikom rasponu proizvoda od mlijeka.

Cijene u Kapadokiji

Cijene u Turskoj slične su našim cijenama što se tiče preračunavanja, jer je turska lira za 8,5 posto jača od naše kune, ali su iznosi nešto drugačiji.

Za put u Tursku potrebna vam je viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 američkih dolara.

Göreme je idealan kao baza jer obiluje 'špiljskim smještajem', restoranima i trgovinama, a većina ključnih atrakcija lako je dostupna . Noćiti se može već za 50 kuna, ako vam ne predstavlja problem spavanje u krevetu na kat. Cijene noćenja u povoljnijim sobama s bračnim krevetom, ovisno o lokaciji i opremljenosti sobe, kreću se u rasponu od 90 do 260 kuna. Posebna atrakcija u Kapadokiji su špiljski hoteli, a zadovoljstvo spavanja u luksuzno opremljenoj klimatiziranoj špilji s wifijem koštat će vas oko 700 kuna.

Cijena povratne karte za let od Zagreba do Nevşehira, s presjedanjem u Istanbulu, iznosi oko 2500 kuna.

Što se cijena hrane tiče, jesti možete već za 30-ak kuna po obroku. U obzir prilikom obilazaka treba uzeti i domaćinstva koja poslužuju ručke i večere po znatno nižim cijenama nego u restoranima. Hrana je često ukusnija, a domaćini će vam vjerojatno puno više toga ispričati nego konobar u restoranu. Pivo možete popiti za nekih 10 do 15 kuna.

Ako se odlučite za hotel, raspitajte se imaju li uslugu prijevoza od aerodroma u Nevşehiru, jer neki tu uslugu nude besplatno. Ako naplaćuju više od 35 kuna, jeftinije je korištenje usluga transfer tvrtki, ali se prijevoz mora unaprijed rezervirati (moguće su online rezervacije). Bez rezervacije neće vas pustiti čak i ako kreću s praznim sjedalima, pa ste prepušteni taksistima koji će vam prijevoz naplatiti 150 kuna. Javnim autobusnim prijevozom ne vrijedi se zamarati. Cijene najma automobila po danu kreću već od 150 kuna.

Ono što bi vas moglo koštati u Kapadokiji su izleti. Obilazak doline Ihlara i podzemnog grada, košta oko 400 kuna, a isto toliko koštat će vas i izlet u Ortahisar, Love Valley i podzemni grad, izlet u grad Alanya ili Green Canyon Tour. Vožnja brodom po rijeci Manavgat i obilazak džamije Manavgat nešto je jeftinije i košta oko 335 kuna, ali valja napomenuti da je u cijenu ovih izleta uračunat i ručak. Za 335 kuna možete uživati na Turskoj večeri, koja uz plesni show uključuje neograničenu konzumaciju lokalnih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Najveća atrakcija Kapadokije, vožnja balonom, košta oko 1100 kuna, turska kupelj (hamam) oko 260 kuna, a ples derviša 150 kuna.

  • +13
Što obići u Kapadokiji? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada putovati u Kapadokiju?

Lokalno stanovništvo sugerirat će vam posjet od ožujka do svibnja ili u listopadu i studenom kada su temperature ugodnije, a gužve podnošljivije. Veliki broj turista u Kapadokiju dolazi zbog leta balonom, a najiskusniji pilot tvrdi da let zimi nudi nadrealno iskustvo zbog snijegom prekrivenih brda i vilinskih dimnjaka. Manja je i gužva, cijene su povoljnije, a ne mora se ustajati rano kao ljeti (polazak oko 4:30 sati). Jedini je nedostatak nepredvidljivost vremenskih prilika pa let može biti otkazan, što se ljeti rijetko događa.

Jordan

Bliskoistočna država Jordan smjestila se sjeverno od Crvenog mora i istočno od Sredozemnog mora. Oaza je mira i sigurnost u ne baš bajnom susjedstvu - na sjeveru graniči sa Sirijom, na istoku s Irakom, na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu s Izraelom i Zapadnom obalom.

Hašemitska kraljevina Jordan poznata je kao veza između mora i pustinje, kao i veza Europe, Azije i Afrike. Jedno od najpopularnijih mjesta koje treba posjetiti u ovoj zemlji je drevni grad Petra.

Jordansko nacionalno jelo zove se mansaf, a sastoji se od mesa, riže i pinjola, kuhanih s jogurtom. Poslužuje se na velikom pladnju preko tanke pogače. Volite li isprobavati tradicionalnu hranu zemalja koje posjećujete, kušajte zaarb, marinirano meso i povrće pečeno na vrućim ugljenu u jami ispod pijeska. Zanimljive za probati su i falafeli - pržene kuglice od mljevenog slanutka i začina. Ne jedete li meso, isprobajte mulukhiyah, gusti gulaš od povrća koji se obično poslužuje s rižom i nekoliko kriški limuna ili warak enab - lišće vinove loze punjeno povrćem.

Cijene u Jordanu

Cijena povratnog leta kompanijom Turkish Airlines od Zagreba do Ammana, s presjedanjem u Istanbulu, košta oko 3500 kuna.

Osim ako ne planirate ulaz i izlaz na graničnom prijelazu s Izraelom, za Jordan vam je potrebna viza koja košta oko 365 kuna. Ako kupite Jordan pass, i planirate boraviti najmanje tri noći u Jordanu, vizu dobivate besplatno, kao i ulaz na četrdesetak jordanskih znamenitosti. Među njima je i ulaz u Petru, a cijena ovisi o broju dana koje planirate provoditi u ovom drevnom gradu i za dva dana ona iznosi oko 700 kuna. Uzmete li u obzir da je ulaznica za Petru inače 470 kuna, kupnja Jordan passa se itekako isplati, tim više ako planirate obilaziti više znamenitosti jer su pojedinačne ulaznice relativno skupe.

Valuta je Jordanski dinar za koji približno dobivate oko devet kuna. Nerealno snažna valuta fiksirana je na američki dolar te će na prvi pogled stvarati dojam kako je sve veoma jeftino.

Za smještaj ćete platiti prosječne cijene, ali u odnosu na iznose ono što ćete dobiti je ispodprosječno.

Izbjegavate li restorane u turističkim mjestima, možete dobro jesti već za 30-ak kuna. Ako kuhate sami, namirnice povoljnije možete nabaviti u velikim supermarketima.

Javni prijevoz u Jordanu je dosta povoljan, ali nažalost i nepouzdan. Vozni red autobusa u većini slučajeva ne postoji i na put se kreće kad je bus napunjen. Situacija je nešto bolja s državnim turističkim prijevoznikom, čije su i cijene više. Spominjati željeznicu u kontekstu turizma, gotovo da nema smisla.

U međugradskom prijevozu dosta se koriste taksiji jer je država definirala cijene. Prije nego se odlučite na tako što, dobro se raspitajte o tim cijenama i budite spremni na pregovaranje s taksistima koji će vas na sve načine pokušati oderati. U glavnom gradu Ammanu dostupan je i puno povoljniji Uber.

Stanovništvo Jordana dosta dobro barata s engleskim jezikom, vozači su voljni pokupiti autostopere pa i ovo može biti dobar način putovanja.

Relativno povoljan je i najam auta, ali trudite se izbjegavati vožnju glavnim gradom i okolicom jer je sve puno kamera za nadzor brzine. Uputno je izbjegavati i vožnju noću zbog suludih običaja domaćih vozača da u noćnoj vožnji ne koriste svjetla.

  • +7
Jordan Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada putovati u Jordan?

Najbolje vrijeme za posjet Jordanu je u proljeće, od ožujka do svibnja, kad više nema zimskih hladnoća, a još nije nastupilo vruće ljeto.

Iako uz malo truda i snalažljivosti u ovim zemljama možete relativno jeftino boraviti, ne treba smetnuti s uma da za putovanje treba koristiti usluge avioprijevoznika koje nisu nimalo jeftine. Isto tako, cilj ovih putovanja nije štednja na smještaju i prehrani, nego upoznavanje s različitim povijesnim znamenitostima i prirodnim atrakcijama, za koje ulaznice mogu biti skupe.

Ako smo vas svojim prijedlozima zainteresirali za putovanje u neku od ovih zanimljivih destinacija, podrobnije se informirajte i napravite okvirni trošak putovanja. Zbog eventualnog probijanja raspoloživog budžeta ne morate padati u očaj, jer Addiko banka nudi Blic kredit na čije odobravanje nećete čekati dulje od pola sata. Blic kredit dostupan vam je čak i ako niste njihovi klijenti, a sve što trebate imati pri ruci je osobna iskaznica.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Addiko bankom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.