SPECIJALNO IZDANJE

Vogue se posuo pepelom: Nakon što se digla bura oko fotografije s Kamalom Harris, odlučili se na nesvakidašnji korak i promijenili naslovnicu

20.01.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Američko izdanje Voguea neće objaviti samo fotografiju Kamale Harris u casual izdanju, već će imati i specijalno tiskano izdanje s drugačijom naslovnicom

Najutjecajniji modni časopis na svijetu Vogue objavit će limitirano izdanje najnovijeg broja s novom fotografijom novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris nakon što je originalna naslovnica izazvala brojne negativne reakcije, objavilo je u utorak uredništvo.

Kritičari su se odmah obrušili na fotografiju koja je krasila tiskani primjerak izdanja za veljaču, komentirajući da je loše osmišljena te da se na taj način umanjuju političarkina postignuća kao prve crnkinje izabrane na mjesto potpredsjednice države.

Korisnici društvenih mreža kritizirali su i osvjetljenje fotografije na kojoj je Harris odjevena u sako, traperice i tenisice, istodobno propitkujući je li uredništvo časopisa namjerno odlučilo posvijetliti joj boju kože.

Također su se pitali zbog čega je Vogue za tiskano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju koja je korištena za digitalnu naslovnicu. Na njoj, naime, Harris pozira u svijetloplavom kostimu dizajnera Michaela Korsa ispred zlatne pozadine.

'Nakon golemog interesa za digitalnu naslovnicu i u skladu s proslavom ovoga povijesnog trenutka inauguracije, objavit ćemo limitirani broj specijalnog izdanja', rekao je glasnogovornik Voguea.

Urednica Anna Wintour bila je prisiljena braniti izbor originalne fotografije koja je početkom mjeseca kružila internetskim stranicama.

'Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu tiskanog izdanja', rekla je Wintour, pojasnivši da namjera časopisa ni u kojem slučaju nije bila 'umanjiti značaj nevjerojatne' pobjede Kamale Harris na izborima te da je originalna fotografija izabrana zbog "pristupačnosti".

  • +43
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: TANNEN MAURY

Za časopis Washington Post modni je kritičar Robin Givhan napisao da je naslovnica prejednostavna i da se njome novoizabranoj potpredsjednici "ne odaje dužno poštovanje".

Obje je fotografije snimio američki fotograf Tyler Mitchell. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografirao za naslovnicu Voguea, a prva mu je pozirala Beyonce.

Harris nije javno reagirala, no njezini izvori bliski američkim medijima rekli su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.