SVAKI CENTIMETAR SE BROJI

Viši muškarci zarađuju više

  • Autor: R. M.
  • Zadnja izmjena 18.05.2009 08:41
  • Objavljeno 18.05.2009 u 08:00
Visok muškarac, nizak muškarac

Visok muškarac, nizak muškarac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Visina može u velikoj mjeri utjecati na debljinu novčanika, tvrde znanstvenici

Visina može napraviti značajnu razliku u zaradi, utvrdili su australski znanstvenici izračunavši da pet dodatnih centimetara visine donosi njihovom vlasniku oko 700 američkih dolara dodatne godišnje zarade više.

U sklopu Australskog nacionalnog sveučilišta provedeno je istraživanje o zaradi odraslih Australaca. Utvrđeno je da za visinu zarade težina nije nimalo važna, dok visina jest, osobito kad su u pitanju muškarci.

Prosječan ispitanik u ovom istraživanju bio je visok 178 centimetara, a rezultati istraživanja pokazali su da svega pet centimetara viši muškarci mogu očekivati da će zaraditi 1,5 posto više od svojih nižih kolega. Na godišnjoj razini, procijenili su istraživači, to znači 720 dolara više.

'Koristeći podatke iz nacionalno reprezentativnog uzorka zaključili smo da viši ljudi zarađuju više, što osobito vrijedi za muškarce', rekao je jedan od istraživača, ekonomist Andrew Leigh:

'Ovaj rezultat zadržava konstantu i kroz niz drugih čimbenika koji utječu i na plaću, kao što su dob, rasa, obiteljsko porijeklo, iskustvo i obrazovanje. Međutim, otkrili smo da je utjecaj visine na visinu zarade kod žena manji nego kod muškaraca.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi